Duitslandweb logo Duitslandweb

Eerst Bondsdagzitting: irritaties en heel veel extra stoelen

Kort nieuws - 24 oktober 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vandaag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Daar maakt nu ook de AfD deel van uit. Dat zorgt voor irritaties: FDP-leden willen niet naast de AfD zitten en de AfD wil dat een van haar parlementariërs de openingstoespraak houdt.

Het is in Duitsland traditie dat de oudste parlementariër de openingtoespraak houdt in de eerste zitting van een nieuw gekozen Bondsdag, als er nog geen voorzitter is gekozen. Dat zou de 77-jarige AfD'er Von Gottberg zijn. Eerder dit jaar is die regeling veranderd: nu krijgt de afgevaardigde die het langst Bondsdaglid is het woord. Dat is FDP'er Solms. De AfD wil dat de nieuwe regeling weer wordt teruggedraaid. 

De verkiezingen van de vice-voorzitters kan ook spannend worden. Elke partij heeft een eigen vice-voorzitter, de AfD draagt Albrecht Glaser voor. Maar die heeft uitspraken over de islam gedaan die volgens de andere partijen in strijd zijn met de vrijheid van religie in Duitsland. De vraag is daarom of hij genoeg stemmen krijgt om vice-voorzitter te kunnen worden.

De FDP maakte voor de eerste Bondsdagzitting bezwaar tegen de indeling van het parlement. De liberalen willen niet naast de AfD zitten. Voor de eerste zitting van vandaag hebben ze dat nu toch geaccepteerd, maar overwegen daarover alsnog een debat.

Voorgedragen voor het voorzitterschap is voormalig minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU). Voor die keuze is een ruime meerderheid in het parlement, hoewel de AfD heeft aangekondigd tegen hem te stemmen. De huidige Bondsdag is met 709 zetels de grootste ooit. Er moesten 78 stoelen worden bijgezet om iedereen een plek te geven. In Duitsland ligt door het ingewikkelde kiesstelsel het aantal parlementsleden niet vast.

Het duurt nog even voor de Bondsdagleden echt aan de slag kunnen. De kantoorruimtes moeten nog worden verdeeld. En de verschillende commissies kunnen pas worden gevormd als er een regering is. Maar de coalitieonderhandelingen zijn nog maar net begonnen en duren nog wel even. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger