Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-parlementariërs willen geen mondkapjes meer dragen in Bondsdag

Kort nieuws - 22 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Parlementariërs en medewerkers van de AfD hebben parlementsvoorzitter Wolfgang Schäuble via een advocaat laten weten dat ze vanaf volgende week geen mondkapjes meer willen dragen in de Bondsdag.

Negentien AfD-afgevaardigden - onder wie fractievoorzitter Alice Weidel - en negen medewerkers hebben Schäuble via hun advocaat een ultimatum gesteld: uiterlijk vrijdagochtend om 8 uur moet hij een zogenoemde Unterlassungserklärung hebben getekend waarin hij de plicht om mondkapjes te dragen opheft.

De mondkapjesplicht in de Bondsdg geldt sinds 6 oktober en duurt voorlopig tot en met 17 januari. Wie zich daar niet aan houdt, kan een boete krijgen. De mondkapjes mogen alleen af als iemand op het spreekgestoelte staat of als mensen op hun plek zitten in de vergaderzaal of een van de andere ruimtes in het gebouw. Ze moeten daarbij wel 1,5 meter afstand houden. Nadat de plicht was ingevoerd, zijn meerdere AfD-parlementariërs zonder masker in de vergaderzaal verschenen.

Schäuble mag als voorzitter beschikkingen opleggen, maar die kunnen niet gaan over de kleding waarin afgevaardigden hun mandaat uitoefenen, schrijft de AfD-advocaat. Volgens hem kan alleen de wetgever dat doen. De rechts-nationalistische AfD is met 89 zetels de derde partij in de Bondsdag en de grootste oppositiepartij. Lees meer bij Der Spiegel en Welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger