Presidentskandidaat Köhler bekritiseert regering
Nieuwsflash

Achtergrond - 10 maart 2004

(10 maart 2004) Horst Köhler, de kandidaat voor het Duitse presidentschap, heeft in de Bild-Zeitung kritiek op de politiek van Gerhard Schröder gegeven. Volgens Köhler worden hervormingen veel te langzaam ingevoerd en de noodzaak ervan niet goed aan de bevolking uitgelegd. Köhler geniet de steun van de CDU en de FDP en de kans is groot dat hij de volgende bondspresident wordt. In Duitsland kent echter vrijwel niemand hem.

Nieuwsflash

Volgens Köhler hebben veel Duitsers het vertrouwen in de politiek verloren. "De politici hebben de bevolking niet kunnen uitlegen waarom ze moeten bezuinigen." Ook houdt de regering veel te weinig rekening met ontwikkelingen op de lange termijn, zoals de vergrijzingsproblematiek, en wordt er veel te lang gediscussieerd voordat er beslissingen worden genomen. "Duitsland moet zijn best doen om in vergelijking met andere landen niet verder terug te vallen."

Zelf ziet hij het als de taak van de bondspresident de Duitsers weer hoop te geven. "De belangrijkste taak voor een staatshoofd is het, zowel in het binnenland als in het buitenland de boodschap over te brengen dat Duitsland een bijzonder mooi land is met fantastische mensen."

Köhler ging ook in op zijn eigen achtergrond. Hij is tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen geboren en met zijn ouders naar Duitsland gevlucht. Hij is dankbaar voor de kansen die hij in Duitsland gekregen heeft. "Daarom wil ik dit land graag iets teruggeven." Voorbeelden zegt Köhler niet te hebben, maar noemt de eerste Duitse bondspresident Theodor Heuss een sleutelfiguur voor hem persoonlijk. Ook verwees hij naar een uitspraak van John F. Kennedy, door te zeggen dat Duitsers niet eerst moeten vragen: 'Wat kan de staat voor mij doen?' maar in plaats daarvan: 'Wat kan ik zelf doen?' "Kennedy heeft zijn land destijds hoop en richting gegeven."

Köhler is in Duitsland erg onbekend. Slechts twintig procent van de Duitsers heeft wel eens van hem gehoord. Het interview in de Bild-Zeitung kan daarin verandering brengen. De Bild is de krant met de grootste oplage in Duitsland.

Süddeustche Zeitung
"Wir müssen besser erklären, warum Reformen notwendig sind"

Die Welt
Kritik eines Köhlers

Der Spiegel
Köhler bemängelt kurzatmige Politik

Bild-Zeitung
Horst Köhler spricht in BILD

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger