Kandidaten presidentschap staan vast
Nieuwsflash

Achtergrond - 5 maart 2004

(5 maart 2004) De kandidaten voor het Duitse presidentschap staan na een maandenlange discussie eindelijk vast. Het nieuwe staatshoofd, dat op 23 mei door de Bundesversammlung wordt gekozen, wordt ofwel Horst Köhler ofwel Gesine Schwan. Köhler is de gezamenlijke kandidaat van CDU/CSU en FDP, Schwan van de regeringspartijen SPD en Die Grünen.

Nieuwsflash

De rood-groene coalitie zet de presidente van de Europa-Universität Viadrina in Frankfurt, Gesine Schwan, in. De professor in de Politicologie beschikt over een groot netwerk van internationale contacten. Ze heeft vooral veel betekend voor de Duits-Poolse verhoudingen. Op de Viadrina-universiteit is 40 procent van de studenten buitenlands en één derde van de studenten komt uit Polen.

Gistermiddag maakten de CDU/CSU en de FDP hun keuze voor Köhler in een persconferentie bekend. Merkel zei dat de oppositie met Köhlers kandidatuur een "klares Signal für eine bürgerliche Alternative" geeft. Köhlers nationale en internationale contacten zijn bovendien in het tijdperk van globalisering onmisbaar en van groot nut. Ook binnen de CDU/CSU vond er een uitgebreid steekspel plaats over de presidentskandidaat. Al vanaf de zomer van 2003, toen de huidige president Rau had besloten zich niet herkiesbaar te stellen, werd er heftig gespeculeerd over zijn opvolger. Hoe dat gegaan is, stemt niet tot ieders tevredenheid. De minister-president van de deelstaat Hessen, Roland Koch, zei dat de oppositie "eine Menge daraus lernen [kann], wie man es nicht machen soll, ohne dass wir auseinander fallen."

Het is nu al vrijwel zeker dat Horst Köhler de opvolger van Rau zal worden, omdat zijn achterban, CDU/CSU en FDP, de meerderheid heeft in de Bundesversammlung. Alleen in het geval dat elf leden van de CDU/CSU of de FDP in de Bundesversammlung voor Schwan kiezen, wordt zij de nieuwe bondspresident.

De bondspresident wordt door de Bundesversammlung, die alleen voor de verkiezing van de president bijeenkomt, voor vijf jaar gekozen. De president ondertekent nieuwe wetten, waarna ze in werking treden. De functie van bondspresident is een puur representatieve functie, maar hij mag, in tegenstelling tot de Nederlandse koningin, wel politieke uitspraken uitspraken doen en aanzetten tot discussie in de samenleving.

ZDF Heute
Präsidenten-Wahl: Horst Köhler gegen Gesine Schwan 

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Bundespräsidentenwahl

Der Spiegel
Finanzexperte kontra Professorin

Die Welt
Präsidenten-Wahl: IWF-Boss Köhler vs. Viadrina-Präsidentin Schwan

Süddeutsche Zeitung
Pirouetten zu dissonanten Tönen

NRC Handelsblad
Köhler vrijwel Duits president

Lees ook
Duitslandweb/Uitgelicht
De Duitse bondspresident

De opvolger van Rau: vrouw of Ossi?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger