Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU en SPD beginnen aan 'heiße Phase' campagne

Achtergrond - 14 augustus 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

"Ik reken erop dat ik goede kansen heb de volgende kanselier te worden", zei SPD-leider Martin Schulz zondag in een interview bij de ZDF. Kanselier Merkel vermeed tijdens de aftrap van de CDU-campagne zaterdag in Dortmund aanvallen op de SPD en noemde Schulz zelfs niet een keer. De 'heiße Phase', de slotfase van de verkiezingscampagnes, is begonnen.

CDU en SPD beginnen aan 'heiße Phase' campagne
© Still ZDF Sommerinterview
Martin Schulz tijdens het ZDF-Sommerinterview

De peilingen spreken al maanden duidelijke taal: Merkels CDU staat met 38 tot 40 procent ruim bovenaan, de SPD van Schulz staat op 23 tot 25 procent. Maar volgens Schulz is alles nog mogelijk, zei hij zondag in het zomerinterview met de ZDF: kiezers zijn niet meer zo gebonden aan een partij als vroeger en hij zelf is ervaren in het campagne voeren.

Schulz prees Merkel voor haar 'sociaal-democratische partijprogramma', maar bekritiseerde onder meer haar optreden tijdens de vluchtelingencrisis. Daarmee maakte hij het dilemma van zijn partij duidelijk: de SPD moet campagne voeren tegen de partij en de kanselier waar ze de afgelopen vier jaar mee heeft samengewerkt en wellicht na 24 september opnieuw moet samenwerken. "Hoe zet je jezelf als vernieuwer neer zonder dat wat je hebt bereikt te bagatelliseren?" vraagt Die Zeit zich af. Bovendien zijn veel kiezers Merkel ook na 12 jaar nog niet zat, ze zien haar als een "goed geoliede machine", en "daar houden Duitsers van", aldus Die Zeit. Waarom zouden de kiezers dan het risico nemen een andere kanselier te kiezen, vroeg de ZDF aan Schulz. Volgens de SPD-lijsttrekker nemen kiezers geen risico als ze hem kiezen. "Integendeel, we nemen een risico als we niets doen." Schulz benadrukte in het interview het belang van investeringen in onderwijs, onderzoek en digitale infrastructuur en noemde de 'diesel-top' van twee weken geleden mislukt.

Het ZDF-Sommerinterview met Schulz is onderdeel van een reeks gesprekken met lijsttrekkers van partijen die in de Bondsdag zijn vertegenwoordigd. Eerder waren Cem Özdemir (Bündnis 90/Die Grünen) en Horst Seehofer (CSU) te gast, de komende weken volgen gesprekken met Sahra Wagenknecht (Die Linke, 20 augustus) en Angela Merkel (CDU, 27 augustus).

AfD-voorzitter Frauke Petry was zondagavond te gast bij de ARD-interviewserie 'Frag selbst' waarin journaliste Tina Hassel haar gasten vragen van toeschouwers voorlegt. Sinds Petry de strijd om het lijsttrekkerschap verloor - op het partijcongres in april werden Alexander Gauland en Alice Weidel gekozen - is het stiller om haar geworden. Bovendien beviel ze in mei van haar vijfde kind. Bij de ARD was ze zondagavond soeverein en welbespraakt als altijd. Overigens is een zetel in de Bondsdag voor haar, als nummer 1 op de AfD-lijst in Saksen, zo goed als zeker.

Merkel in Dortmund

Merkel in Dortmund. Afb.: dpa/pict-allKanselier Merkel sprak zaterdag in Dortmund op uitnodiging van de werknemersvereniging binnen haar partij, de Christlich Demokratische Arbeitnehmerschaft (CDA).  Het was de eerste van 50 geplande verkiezingsoptredens. Dat ze de campagne in Noordrijn-Westfalen is begonnen, is geen toeval, schrijven Duitse media: daar leed de SPD dit voorjaar een gevoelig verlies en regeert sinds juni de CDU weer. "NRW is zo ongeveer het symbool van Merkels succes in dit jaar", aldus Spiegel Online. Merkel sprak veel over werkgelegenheid, pensioenen en digitalisering en prees bijvoorbeeld het minimumloon dat in 2015 is ingevoerd - een SPD-project, maar dat zei ze er niet bij. De slogan van de CDU-campagne is 'Voor een Duitsland waarin we goed en graag leven'. Haar concurrent Schulz noemde Merkel in haar toespraak geheel niet, de SPD viel ze aan toen het over het pensioenbeleid ging. Ook wees ze het SPD-voorstel voor een quotum voor elektrische auto's af en noemde dat "niet zo goed doordacht".

Het is Merkels bekende tactiek, om haar tegenstanders te negeren. Toen ze haar toespraak eigenlijk al had beëindigd, voegde ze nog toe: "Ik vergeet bijna te zeggen dat de verkiezingen nog niet zijn beslist en dat we natuurlijk elke stem nodig hebben".

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Campagne':

Van Middelaar: ‘Het Schulz-effect heeft me verbaasd’

Van Middelaar: ‘Het Schulz-effect heeft me verbaasd’

Interview: politiek filosoof Luuk van Middelaar over Schulz en over Merkels plannen voor Europa


Lees meer

'Schulz spreekt met schwung, Merkel imponeert'

'Schulz spreekt met schwung, Merkel imponeert'

Interview: DIA-wetenschapper Hanco Jürgens was bij campagneoptredens van Merkel en Schulz.


Lees meer

AfD en FDP maken verkiezingen spannend

AfD en FDP maken verkiezingen spannend

Nu de FDP en de AfD in de Bondsdag komen, verandert het Duitse politieke landschap de komende jaren.


Lees meer

ARD blijft erbij: geen peiling in laatste verkiezingsweek

ARD blijft erbij: geen peiling in laatste verkiezingsweek

De ARD houdt geen peilingen in de laatste verkiezingsweek. De zender wil kiezers niet beïnvloeden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger