Rood-groen niet onder indruk van demonstraties
Nieuwsflash

Achtergrond - 5 april 2004

(5 april 2004) Ruim een half miljoen Duitsers gingen zaterdag de straat op om te protesteren tegen het regeringsbeleid van rood-groen. Ze zijn het niet eens met de hervormingen die de regering doorvoert en noemen die de afbraak van de verzorgingsstaat. De SPD en de Groenen tonen zich echter niet onder de indruk van de protesten en houden vast aan hun politiek.

De vakbonden, sociale organisaties en anti-globalisten hebben de demonstraties georganiseerd. In Berlijn kwamen 250 duizend mensen op de been, in Stuttgart 150 duizend en in Keulen nog eens 100 duizend. De demonstranten in Berlijn trommelden, klapten en joelden luid om hun protest tot in het nabij gelegen Bundeskanzleramt te laten weerklinken. Bondskanselier Schröder heeft van het protest echter niets gehoord omdat hij niet aanwezig was.

Ook andere regeringsvertegenwoordigers zijn niet onder de indruk van het protest. SPD-voorzitter Franz Müntefering noemde het "relatief gemakkelijk" om tegen het beleid te zijn. Hij verwijt de vakbonden dat ze zelf geen constructieve voorstellen doen. "De situatie waarin Duitsland zich bevindt, vereist eigenlijk dat ook vakbondsleiders zeggen, hoe ze de problemen willen oplossen. Het is niet voldoende om de mensen naar de mond te praten." Secretaris-generaal Klaus-Uwe Benneter van de SPD maakte gisteravond in de politieke talkshow van Sabine Christiansen nog eens duidelijk dat de regering aan haar hervormingsbeleid zal vasthouden. De protesten nam hij wel degelijk heel serieus, zei Benneter, "maar dat kan de SPD er niet van weerhouden te doen wat noodzakelijk is." Ook Reinhard Bütikofer, voorzitter van Bündnis 90/Die Grünen, gaf aan strikt tegen een verandering van het hervormingsbeleid te zijn.

Edmund Stoiber, CSU-voorzitter, noemde de protesten tegen rood-groen begrijpelijk, maar gaf aan dat daarmee de problemen ook niet worden opgelost. "Duitsers moeten de deugden vlijt, ondernemingsgeest, prestatie en inzet weer hervinden", aldus Stoiber, en verlangde tegelijkertijd dat het bedrijfsleven meer verantwoordelijkheidsgevoel aan de dag legt. "Het salaris van managers, moet in verhouding staan tot de economische ontwikkelingen." Ook vanuit de andere oppositiepartij FDP en vanuit de werkgeversorganisaties kwam kritiek op de protesten. FDP-voorzitter Guido Westerwelle verweet de vakbonden de werknemers en werklozen te verraden omdat ze de vernieuwing van de sociale markteconomie bestrijden. Werkgeversvoorzitter Dieter Hundt riep de werknemers op, tegen de vakbonden te protesteren. "De burgers weten ook, dat met protest de voortdurende zware economische crisis niet wordt opgelost", aldus Hundt.

De sociale organisatie VdK, die o.a. gepensioneerden vertegenwoordigt en één van de organisatoren van de demonstratie was, is teleurgesteld over de reacties van de politieke vertegenwoordigers. "De roep om verandering van meer dan een half miljoen mensen moet de regering serieus nemen", aldus voorzitter Walter Hirrlinger. "De politici zijn zo ver van de realiteit verwijderd, dat ze niet meer weten, wat ze de mensen aandoen."

Süddeutsche Zeitung
Keine Kehrtwende

Die Welt
SPD wirft Gewerkschaften Populismus vor

Der Spiegel
Massenproteste lassen Rot-Grün unbeeindruckt
500.000 marschieren gegen Schröders Agenda

Lees ook Actueel/Uitgelicht
Demonstratie tegen 'Sozialabbau'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger