The Baseballs halen prijs op in Groningen
Duitse vetkuiven winnen EBBA Award

Achtergrond - 12 januari 2011

De Berlijnse band The Baseballs steekt muziek van nu in een rock-´n-rolljasje en krijgt hiermee ook buiten Duitsland mensen aan het dansen. Vanavond krijgt de band een van de tien EBBA Awards voor aanstormend Europees talent uitgereikt bij de opening van het popfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen.

The Baseballs halen prijs op in Groningen
© The Baseballs

Update woensdagavond: The Baseballs heeft de Public Choice Award gewonnen. De band werd verkozen boven de andere EBBA-winnaars, onder wie Mumford &Sons en Caro Emerald. De publieksfavoriet werd gekozen via een internetstemming op de site van de EBBA Awards.
De European Border Breaker Awards worden jaarlijks uitgereikt aan acts die met hun eerste album succes oogstten buiten hun eigen landsgrenzen. The Baseballs treedt op tijdens de uitreiking vanavond in de Groningse Oosterpoort.

Dat The Baseballs ook buiten Duitsland aanslaat staat buiten kijf; de single Umbrella werd een hit van Spanje tot Finland. Ook Strike!, het debuutalbum vol rockabillyversies van hedendaagse nummers, zoals Rihanna´s ‘Umbrella’, scoorde goed in Europa. In Nederland haalde het de tweede plaats in de Album Top 100. Strike! was hier bovendien goed voor een platinum album, dat de band na een optreden in The Voice of Holland in ontvangst mocht nemen.

Voc-'n-Roll

 The BaseballsThe Baseballs wordt gevormd door drie Berlijners met vetkuiven die al vanaf hun prille jeugd een passie hebben voor rock-‘n-roll. Ze noemen zich Sam, Digger en Basti en zijn allemaal midden jaren tachtig geboren. Ze kwamen elkaar bij toeval tegen in een Berlijnse repetitieruimte, zongen driestemmig ‘Blue suede shoes’ van Elvis Presley en hoorden dat dat werkte. ‘Voc-‘n-roll’ zouden ze dit noemen. Het was het begin van The Baseballs: een rock-‘n-rollband die als het even kan meerstemmig zingt en zichzelf daarbij vooral niet te serieus neemt (getuige de videoclips).

Met Strike! wilde The Baseballs mensen vertrouwd maken met rock-‘n-roll, vertellen de bandleden in een interview met muzieksite Laut.de. Vooral hun eigen generatie, die deze muziekstijl niet goed kent. Daarom kozen ze ervoor moderne, bij deze generatie bekende, nummers te coveren. Ze voegen er aan toe dat dit nog maar de eerste stap is.
Inmiddels zingen ze bij optredens ook eigen werk. Sam, Digger en Basti bouwen daarbij voort op hun beproefde werkwijze. Ze schrijven de nummers als popliedjes en zetten ze daarna om in rock ‘n’ roll. Het werkt, merken ze. Op concerten zingt het publiek de nieuwe liedjes al bij het tweede refrein mee.

Op Strike! back, de dit jaar verschenen herdruk van hun debuut waarop nog een extra portie covers aan het oorspronkelijke album is toegevoegd (‘Chasing cars’ van Snow Patrol bijvoorbeeld) zijn deze eigen nummers nog niet te horen.

Duitse bands op Eurosonic

Net als de andere winnaars van de EBBA Awards maakt The Baseballs vanavond in Groningen ook nog kans op de Public Choice Award.

The Baseballs is niet de enige Duitse band op Eurosonic. Ook T.Raumschmiere, LaBrassBanda, Hundreds, Turbostaat, Norman Palm, The Green Apple Sea, The Picturebooks en Nils Frahm staan op het programma.

Een verslag van de uitreiking van de EBBA Awards, waarbij ook The Baseballs optreden, is te zien op vrijdag 14 januari om 00.00 op Nederland 3

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger