Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel en Macron kondigen EU-hervormingen aan

Kort nieuws - 15 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel en de nieuwe Franse president Macron hebben in Berlijn EU-hervormingen aangekondigd. Macron, die zondag als president van Frankrijk is geïnstalleerd, kwam naar Duitsland voor een kennismakingsbezoek.

Met hun hervormingen willen Macron en Merkel de EU nieuwe impulsen geven, zeiden ze. Dat kan volgens hen ook betekenen dat bestaande Europese verdragen worden aangepast. Ze kondigden een gezamenlijke roadmap voor de hervormingen aan. In juli, na de Franse parlementsverkiezingen, willen beide landen daarvoor een gezamenlijke Frans-Duitse kabinetszitting organiseren. Tagesschau tekent uit de kringen rond Macron op dat hij daarbij denkt aan gemeenschappelijke initiatieven op het gebied van veiligheids- en economische politiek, investeringen, sociale zekerheid, de strijd tegen dumping-praktijken en het verbeteren van de positie van werknemers met wie het economisch slecht gaat. De Franse president sprak zich in Berlijn uit tegen eurobonds, waar ook Merkels CDU tegenstander van is. Wel is hij voor een gemeenschappelijk begrotingsbeleid voor de eurolanden, een voorstel dat ook SPD-lijsttrekker Schulz steunt, maar waar Merkel en de CDU altijd tegen zijn geweest.

Merkel ontving Macron open en hartelijk en toonde zich welwillend, maar ook afwachtend ten opzichte van zijn voorstellen. Tegelijkertijd benadrukte ze het belang van een verdieping van de Europese samenwerking en de eurozone. "We kunnen het geheel een nieuwe dynamiek geven", zei ze op de gemeenschappelijke persconferentie na afloop van hun gesprek. "Duitsland gaat het op lange termijn alleen goed als het Europa goed gaat. En Europa gaat het alleen goed met een sterk Frankrijk."

Macron benadrukte vandaag in Berlijn dat hij strenge hervormingen in Frankrijk wil doorvoeren om de economie erbovenop te helpen en de massawerkloosheid in zijn land tegen te gaan. Net als Merkel sprak hij over het belang van de Frans-Duitse samenwerking, mede gezien de opmars van de populisten in Europa. Het succes van de Europese Unie hangt volgens hem af van het vrertrouwen tussen beide landen en concrete resultaten. "Ik zal een open, directe en constructieve partner zijn", beloofde hij Merkel. Lees meer bij Tagesschau.de

Bekijk hier de persconferentie (website Bundeskanzleramt)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

De worst van Adenauer

De worst van Adenauer

Wat Konrad Adenauer met de ruzie in de Europese Unie om smaakvolle namen voor vegetarische producten te maken heeft.

Lees meer

Podcast: Een assertiever Duitsland

Podcast: Een assertiever Duitsland

Oud-topdiplomaat Tom de Bruijn spreekt over de steeds assertievere rol van Duitsland in Europa.

Lees meer

Lunch Talks: Duitsland 30 jaar na de eenwording

Lunch Talks: Duitsland 30 jaar na de eenwording

Kijk terug: Hoe zijn de gevolgen van de Duitse eenwording 30 jaar later nog zichtbaar, in Duitsland en Europa?

Lees meer

Factsheet: Duitsland en Europa

Factsheet: Duitsland en Europa

Welke rol speelt Duitsland in de Europese Unie? En hoe kijken Duitsers naar Europa? Een overzicht.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger