Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel en Macron kondigen EU-hervormingen aan

Kort nieuws - 15 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel en de nieuwe Franse president Macron hebben in Berlijn EU-hervormingen aangekondigd. Macron, die zondag als president van Frankrijk is geïnstalleerd, kwam naar Duitsland voor een kennismakingsbezoek.

Met hun hervormingen willen Macron en Merkel de EU nieuwe impulsen geven, zeiden ze. Dat kan volgens hen ook betekenen dat bestaande Europese verdragen worden aangepast. Ze kondigden een gezamenlijke roadmap voor de hervormingen aan. In juli, na de Franse parlementsverkiezingen, willen beide landen daarvoor een gezamenlijke Frans-Duitse kabinetszitting organiseren. Tagesschau tekent uit de kringen rond Macron op dat hij daarbij denkt aan gemeenschappelijke initiatieven op het gebied van veiligheids- en economische politiek, investeringen, sociale zekerheid, de strijd tegen dumping-praktijken en het verbeteren van de positie van werknemers met wie het economisch slecht gaat. De Franse president sprak zich in Berlijn uit tegen eurobonds, waar ook Merkels CDU tegenstander van is. Wel is hij voor een gemeenschappelijk begrotingsbeleid voor de eurolanden, een voorstel dat ook SPD-lijsttrekker Schulz steunt, maar waar Merkel en de CDU altijd tegen zijn geweest.

Merkel ontving Macron open en hartelijk en toonde zich welwillend, maar ook afwachtend ten opzichte van zijn voorstellen. Tegelijkertijd benadrukte ze het belang van een verdieping van de Europese samenwerking en de eurozone. "We kunnen het geheel een nieuwe dynamiek geven", zei ze op de gemeenschappelijke persconferentie na afloop van hun gesprek. "Duitsland gaat het op lange termijn alleen goed als het Europa goed gaat. En Europa gaat het alleen goed met een sterk Frankrijk."

Macron benadrukte vandaag in Berlijn dat hij strenge hervormingen in Frankrijk wil doorvoeren om de economie erbovenop te helpen en de massawerkloosheid in zijn land tegen te gaan. Net als Merkel sprak hij over het belang van de Frans-Duitse samenwerking, mede gezien de opmars van de populisten in Europa. Het succes van de Europese Unie hangt volgens hem af van het vrertrouwen tussen beide landen en concrete resultaten. "Ik zal een open, directe en constructieve partner zijn", beloofde hij Merkel. Lees meer bij Tagesschau.de

Bekijk hier de persconferentie (website Bundeskanzleramt)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger