Vier Duitse bedrijven in top-100
Beursindex DAX stijgt flink

Achtergrond - 3 januari 2011

Duitsland is de belangrijkste economische mogendheid in Europa en de vierde in de wereld. Toch staan er relatief weinig Duitse firma’s in de top-100 van beursgenoteerde bedrijven.

Vier Duitse bedrijven in top-100
© Wikimedia Commons
De DAX steeg afgelopen jaar 16 procent en maakte hiermee de grootste groei door van alle grote beursindexen ter wereld.

Dit meldde het Handelsblatt vandaag. Volgens de analyse van de krant is Siemens Duitslands waardevolste bedrijf. De multinational staat op plaats 42 van de ranglijst en stijgt hiermee 25 plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Ook chemiebedrijf BASF (plaats 82) en autofabrikanten Daimler (plaats 86) en Volkswagen (plaats 94) veroverden een plek in de ranglijst. De bedrijven Eon, Deutsche Telekom en Bayer staan dit jaar niet meer in de lijst van bedrijven met de hoogste beurswaarde.

“Duitsland mist sterke concerns in de IT en grondstoffen; de belangrijkste industrieën”, stelt marktstrateeg Berndt Fernow in het Handelsblatt. De grote winnaars volgens de analyse van de krant zijn inderdaad bedrijven uit deze branches: de top drie wordt bekleed door energieconcerns Exxon Mobil en Petrochina en computerbedrijf Apple.

Over de DAX, Duitslands belangrijkste beursindex, is het Handelsblatt wel positief. Die steeg afgelopen jaar 16 procent en maakte hiermee de grootste groei door van alle grote beursindexen ter wereld. Ook BMW heeft volgens de krant reden om te juichen. Een jaar na de zware crisis in de autobranche maakt het bedrijf weer miljardenwinsten. De autofabrikant verdubbelde dit jaar zijn beurswaarde.

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger