Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD verliest in Sleeswijk-Holstein

Kort nieuws - 7 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU is de duidelijke winnaar bij de deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein. Volgens de voorlopige uitslag heeft de partij 32 procent van de stemmen gehaald. De SPD verliest en komt op 27,2 procent uit. 

(geactualiseerd maandag 8 mei, 11.00 uur) De SPD regeert in Sleeswijk-Holstein met de Groenen en de regionale Deense minderheidspartij SSW. SPD-minister-president Torsten Albig kan deze 'Deense stoplicht-' of 'kustcoalitie' nu niet meer voortzetten. Behalve de CDU wonnen ook de FDP, die 11,5 procent van de stemmen haalde, en Die Grünen, die op een verrassende 12,9 procent uitkomen. Landelijk staat de partij in de peilingen nog maar op 6 procent van de stemmen. De winst in Sleeswijk-Holstein hebben de Groenen aan de populaire milieuminister Robert Habeck te danken.

De AfD komt waarschijnlijk ook in het deelstaatparlement, ze staat nu op 5,9 procent. Die Linke en de Piratenpartij haalden de kiesdrempel van 5 procent niet. De SSW haalde 3,3 procent, maar voor deze Deense minderheidspartij geldt de kiesdrempel niet, dus zij komt ook in het deelstaatparlement.

Mogelijke coalities in Sleeswijk-Holstein zijn SPD, Groenen en FDP (Ampel, stoplicht, genoemd) of CDU, Groenen en FDP (Jamaica-coalitie). In dat laatste geval zou de nog onbekende CDU-lijsttrekker Daniel Günther de nieuwe regeringsleider van de Noord-Duitse deelstaat worden. Een grote coalitie van CDU en SPD willen beide partijen niet.

Het verlies van de SPD is ook een klap voor Martin Schulz, de SPD-lijsttrekker voor de landelijke verkiezingen in september. De stevige opmars die de SPD inzette toen hij in januari als lijsttrekker aantrad, zwakt steeds verder af. Na het verlies in Saarland in maart is dit de tweede nederlaag voor de sociaal-democraten in een deelstaatverkiezing. Volgende week zondag zijn er deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen. Die gelden, veel meer dan de stembusgang in Sleeswijk-Holstein van vandaag, als graadmeter voor de Bondsdagverkiezingen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Deelstaatverkiezingen':

CDU wint in SPD-bolwerk Noordrijn-Westfalen

CDU wint in SPD-bolwerk Noordrijn-Westfalen

CDU 33%, SPD 31,2%,FDP 12,6 en AfD met 7,4% nog groter dan De Groenen. Opmerkelijke uitslag in NRW.


Lees meer

Nek-aan-nek-race in Noordrijn-Westfalen

Nek-aan-nek-race in Noordrijn-Westfalen

Zorgt de CDU voor een stunt bij de verkiezingen in Noordrijn-Westfalen zondag?


Lees meer

Deelstaatverkiezingen als politieke thermometer

Deelstaatverkiezingen als politieke thermometer

De Duitsers hebben nog verkiezingen in drie deelstaten te gaan voor ze een nieuwe Bondsdag kiezen.


Lees meer

Deelstaatverkiezingen: SPD en CDU op verlies in Berlijn

Deelstaatverkiezingen: SPD en CDU op verlies in Berlijn

Berlijn gaat zondag naar de stembus en krijgt waarschijnlijk een nieuwe linkse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger