Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister verontschuldigt zich maar neemt kritiek op leger niet terug

Kort nieuws - 5 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Defensie Von der Leyen (CDU) heeft zich bij de Duitse legertop verontschuldigd voor de manier waarop ze deze week de Bundeswehr bekritiseerde. De kritiek zelf neemt ze echter niet terug.

Von der Leyen zei zondag in een interview met de ARD dat het Duitse leger een instellingsprobleem heeft en een zwakke leiding. Dit naar aanleiding van de arrestatie van de Duitse militair Franco A., die extreem-rechtse sympathiën heeft en aanslagen zou hebben willen plegen. Vanuit het leger werd woedend op haar kritiek gereageerd. In een gesprek met zo'n 100 hoge militairen in Berlijn over de problemen in het leger heeft Von der Leyen donderdag gezegd dat ze in dat interview ook had moeten benadrukken dat het overgrote deel van de Bundeswehr zijn werk uitstekend doet. Haar kritiek neemt ze echter niet terug. Volgens de minister zijn de recente schandalen in het Duitse leger - seksuele vernederingen, pesterijen, rechts-extremisme - geen incidenten meer en wordt de opheldering van de problemen een moeilijk en pijnlijk proces.  

De oppositie wil dat de Defensiecommissie van de Bondsdag komende week in een speciale zitting bijeenkomt om over de zaak-Franco A. te spreken. Regeringspartij SPD houdt ook minister Altmaier (CDU) verantwoordelijk voor de zaak. Hij is mede verantwoordelijk voor de geheime diensten. Volgens de SPD is er bij de diensten sprake van een "schrikbarend falen" met betrekking tot het rechts-extremisme en is er nauwelijks sprake van uitwisseling van informatie tussen de binnenlandse en de militaire veiligheidsdienst.

Franco A. gaf zich uit als een Syrische asielzoeker en zat ook in een Duits opvangkamp. Hij zou van plan zijn aanslagen te plegen en vluchtelingen daarvan de schuld te geven. Hoe het kan dat hij als asielzoeker werd geaccepteerd, wordt nu ook onderzocht. Het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (Bamf) krijgt daarom ook stevige kritiek en bekijkt nu 2000 asielaanvragen opnieuw. Ondertussen komen in de Duitse media steeds meer details over de zaak-Franco A. naar buiten. Zo zou hij collega's die bij de opvang van vluchtelingen hadden geholpen, hebben uitgehoord over het verloop van asielprocedures. Ook zouden hij en een mede-verdachte, A.'s kameraad Matthias F., zo'n 1000 kogels van de Bundeswehr achterovergedrukt hebben. Lees meer bij tagesschau.de, Zeit Online en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer

AfD wil afrekenen met radicale uitstraling

AfD wil afrekenen met radicale uitstraling

De AfD wil haar toon matigen, maar 'Der Flügel' heeft nog steeds veel invloed, bleek op het congres.

Lees meer

SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel

SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel

Met de keuze voor Walter-Borjans en Esken is de vraag of kabinet Merkel-IV het eind van de rit haalt.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger