Duitslandweb logo Duitslandweb

Karlsruhe neemt zaak-Franco A. over, Von der Leyen zegt bezoek VS af

Kort nieuws - 2 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De procureur-generaal in Karlsruhe heeft de zaak-Franco A. in behandeling genomen, de van terreur verdachte Duitse soldaat. Minister Von der Leyen heeft haar voor woensdag geplande bezoek aan de VS afgezegd. 

De procureur-generaal bij het hoogste federale gerechtshof in Karlsruhe heeft de zaak overgenomen van het OM in Frankfurt am Main vanwege de "bijzondere betekenis" ervan. Bundeswehrsoldaat Franco A. gaf zich uit voor een Syrische vluchteling, vermoedelijk om een aanslag te plegen en vluchtelingen daarvan de schuld te geven. A. had extreem-rechtse sympathieën. Volgens Der Tagesspiegel had hij een lijst met namen van potentiële slachtoffers waarop onder meer oud-president Gauck en minister van Justitie Maas stonden. Volgens andere  Duitse mediaberichten zou er sprake zijn van een rechts-extremistisch netwerk binnen de Bundeswehr met tenminste vijf leden.

Minister Von der Leyen heeft haar voor woensdag geplande bezoek aan de VS afgezegd. In plaats daarvan gaat ze naar Illkirch in Frankrijk, waar Franco A. gestationeerd was. Donderdag ontvangt ze 100 hoge militairen in Berlijn, om de zaak en de consequenties ervan te bespreken. Von der Leyen staat onder druk na haar harde kritiek op het leger. Zo zei ze zondagavond op de Duitse tv dat het leger een instellingsprobleem en een zwakke leiding heeft en lijdt onder een "verkeerd begrepen korpsgeest". De recente schandalen zijn geen incidenten meer, vindt ze. Lees meer bij tagesschau.de, Tagesspiegel.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze podcast-aflevering over de bondskanselier.

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger