Duitslandweb logo Duitslandweb

Schandaal rond Franco A.: hoe rechts is de Bundeswehr?

Kort nieuws - 4 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse leger heeft een mentaliteitsprobleem, zei minister van Defensie Von der Leyen deze week naar aanleiding van de zaak-Franco A. Duitse media schrijven over een extreem-rechts netwerk in de Bundeswehr. Spiegel Online zet een aantal feiten op een rij: hoe rechts is het Duitse leger?

Franco A. zit vast omdat hij zich uitgaf als Syrische vluchteling, vermoedelijk om een aanslag te plegen en vluchtelingen daarvan de schuld te geven. Hij had extreem-rechtse sympathieën. Dat was ook al jaren bekend bij de legerleiding, maar die greep niet in. Het Duitse leger heeft een mentaliteitsprobleem en een zwakke leiding, concludeerde Von der Leyen naar aanleiding van deze en andere schandalen. Er is geen sprake meer van incidenten, vindt ze. Daarop krijgt ze veel kritiek, vanuit het leger maar ook van coalitiepartner SPD: als minister is ze zelf verantwoordelijk voor het leger en met haar harde oordeel verliest ze het vertrouwen van haar troepen. Vanmiddag ontvangt ze 100 hoge militairen in Berlijn, om de zaak en de consequenties ervan te bespreken. 

Maar hoe rechts is het Duitse leger? Spiegel Online zet een aantal gegevens op een rij. Het aantal meldingen van overtredingen met een rechts-extremistische of antisemitische achtergrond is de afgelopen jaren contstant gebleven, in 2016 waren het er 63. De militaire inlichtingendienst MAD onderzoekt 280 gevallen in de Bundeswehr met een rechts-extremistische achtergrond, 97 daarvan hebben dit jaar plaatsgevonden. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei woensdag dat het aantal verdachte gevallen niets zegt over het werkelijke aantal overtredingen met een extreem-rechts motief. Tussen 2012 en 2016 zijn 18 mensen "wegens rechts-radicalisme" uit het Duitse leger ontslagen. Het is moeilijk deze cijfers te vergelijken met een gemiddelde in de bevolking, er is weinig wetenschappelijk onderzoek naar de politieke instelling van soldaten, aldus Spiegel Online. Volgens Wehrbeauftragte Hans-Peter Bartels, belast met de parlementaire controle op het leger, is de Bundeswher structureel gevoeliger voor rechts-extremisme dan andere groepen in de maatschappij. Spiegel Online citeert daarnaast een historicus die zegt dat het leger meer extreme types aantrekt sinds de afschaffing van de dienstplicht, in 2011. Met een nieuwe wet die op 1 juli ingaat, krijgen alle recruten een veiligheidscheck, daarmee moeten extremisten worden geweerd. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger