Duitslandweb logo Duitslandweb

'Aantal meldingen van misstanden in Bundeswehr stijgt'

Kort nieuws - 22 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal meldingen van misstanden in het Duitse leger is dit jaar gestegen. Dat meldt Die Zeit. Ondanks de kritiek op haar beleid wil minister van Defensie Von der Leyen ook na de verkiezingen aanblijven.

In 2016 werden in totaal 30 meldingen gemaakt van overtredingen van leidinggevenden, dit jaar waren het er tot 20 juni al 50. Daarnaast zijn er dit jaar al 83 gevallen van vreemdelingenhaat gemeld, 22 meer dan in heel 2016. Het aantal gemelde aanrandingen en vernederingen is ook gestegen: van 121 gevallen vorig jaar naar dit jaar 113 in de periode tot 20 juni. Volgens het ministerie van Defensie betekent dit niet dat het leger er slechter op is geworden, maar dat meer soldaten melding durven maken van misstanden. Dat is geheel in de zin van minister Von der Leyen, aldus het ministerie.

Von der Leyen kondigde in mei een cultuuromslag in het Duitse leger aan. De plannen zijn een reactie op de arrestatie van Franco A., een militair met extreem-rechtse sympathieën die aanslagen wilde plegen. De Bundeswehr kampte de laatste jaren met meer schandalen, die volgens de minister geen incidenten meer zijn. Volgens haar heeft de Bundeswehr een instellingsprobleem en een zwakke leiding. Von der Leyen krijgt veel kritiek op deze uitspraken en haar aanpak van de problemen. SPD-defensie-expert Rainer Arnold vindt dat ze het imago van het leger heeft beschadigd en wil niet dat ze na de verkiezingen als minister terugkeert. Von der Leyen zelf zei woensdagavond in een ARD-tv-interview dat ze ook na de verkiezingen minister van Defensie wil blijven. Ze verdigde haar beleid, naast de hervormingsplannen ook de bekritiseerde verhoging van het defensiebudget. Lees meer bij Zeit Online en tagesschau.de

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger