Köhler hoopvol over toekomst
Nieuws

Achtergrond - 4 oktober 2004

(4 oktober 2004) Bij de viering van de Dag van de Duitse Eenheid hield bondspresident Horst Köhler (CDU) gisteren in Erfurt een geëngageerde rede. Op de veertiende verjaardag van de éénwording van Duitsland, riep hij zijn landgenoten op in een gezamenlijke krachtsinspanning de crisis in Duitsland te boven te komen.

Volgens Köhler staat Duitsland voor "een berg opgaven". Als belangrijkste noemde hij het creëren van nieuwe arbeidsplaatsen, de hervorming van het onderwijssysteem, de vermindering van de bureaucratie en een nieuwe verdeling van bevoegdheden tussen bond en deelstaten.

Het centrale thema in Köhlers rede was het terugdringen van de invloed van de staat. Die speelt door haar bureaucratie en overdadige regelgeving volgens de bondspresident een belemmerende rol in het economisch herstel van Duitsland. "Op dit moment hebben we meer staat dan we ons kunnen veroorloven. En we hebben ook meer staat dan voor de eigen verantwoordelijkheid en het eigen initiatief van de mensen goed is."

Niettemin had de bondspresident ook een goed woordje over voor de Duitse overheid. Het land komt zijns inziens al in beweging, de eerste stappen richting herstel zijn al gezet. Zonder de bondskanselier bij name te noemen, prees hij daarmee het economisch hervormingsbeleid van de regering-Schröder. Als de bevolking zich bovendien eensgezind inspant, blijft er volgens Köhler rede tot optimisme over de toekomst van het land: "Duitsland is een mooi stukje aarde. Waarom zouden we niet vrolijk zijn?"

Der Spiegel
"Warum sollten wir nicht fröhlich sein?"

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Köhler: Wir haben zuviel Staat

Die Welt
100 Tage Köhler - eine erste Bilanz

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger