Köhler wellicht bij topoverleg
Nieuws

Achtergrond - 15 maart 2005

(15 maart 2005) Duitsland maakt zich op voor de topontmoeting tussen bondskanselier Schröder (SPD) en de oppositieleiders Stoiber (CSU) en Merkel (CDU), die donderdag zal plaatsvinden in het Kanzleramt in Berlijn. Om te voorkomen dat het overleg niets oplevert, willen verschillende politici dat bondspresident Horst Köhler als voorzitter optreedt. Köhler zelf hield vandaag een vurige rede over de toestand in het land.

CSU-leider Edmund Stoiber temperde de verwachtingen omtrent de topontmoeting, die een uitzonderlijke poging is van regering en oppositie samen om een oplossing te vinden voor de hoge werkloosheid in Duitsland. Maar “veel, wat in Duitsland nodig zou zijn om meer arbeidsplaatsen te creëren, gaat niet met rood-groen”, zei Stoiber in een commentaar in dagblad Bild.

Om te voorkomen dat de topontmoeting niks zal opleveren, pleiten politici van SPD, CDU, CSU en FDP er daarom voor, dat bondspresident Horst Köhler het overleg voorzit. Volgens Bondsdaglid Michael Fuchs (CDU) zou Köhler als “hoogste morele instantie en erkend economisch expert” de politici tot een gemeenschappelijk concept kunnen verplichten.

Köhler hield vandaag een vlammende rede voor de werkgeversforum in Berlijn, waarin hij zich voor het eerst uitsprak over de massawerkloosheid in Duitsland. In harde bewoordingen riep hij politiek en bedrijfsleven op beter samen te werken om de crisis te boven te komen. Hij noemde Schröders hervormingsprogramma Agenda 2010 een “moedig begin”, dat een positieve uitwerking zal hebben. “Maar we moeten onze burgers eerlijk zeggen, dat we het daarmee nog niet hebben gehaald.” De regering moet zijns inziens daarom niet tanen noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Die Welt
Köhler fordert Vorfahrt für Arbeit

Der Spiegel
Köhler schwört Regierung und Opposition auf Erfolg ein

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Köhler warnt vor Reformpause

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger