Woede over uitspraken Köhler over Oost-Duitsland
Nieuws

Achtergrond - 13 september 2004

(13 september 2004) De Duitse Bondspresident Horst Köhler heeft een heftig debat uitgelokt met zijn uitspraak dat de levensstandaarden in Oost- en West-Duitsland verschillend zijn en zullen blijven en dat dit geaccepteerd zal moeten worden. Zowel Oost- als West-Duitse politici roepen in alle toonaarden het daar niet mee eens te zijn. Steun krijgt Köhler echter van CDU-voorzitter Angela Merkel en voormalig Bondspresident Richard von Weizsäcker.

Köhler deed zijn uitspraken twee dagen geleden in het Duitse weekblad Focus. Hij wees daarin op de grote verschillen in levensstandaard in Duitsland. "Dat gaat van Noord naar Zuid en van West naar Oost. Wie die verhoudingen gelijk wil maken, verstevigt de verzorgingsstaat en zadelt jongere generaties met een ondraagbare schuldenlast op. We willen juist af van de verzorgingsstaat."

Zowel Oost- als West-Duitse politici distantiëren zich van Köhlers uitspraken. Fritz Kuhn, economisch expert van Bündnis 90/Die Grünen, verwijt Köhler zelfs dat hij met zijn opmerkingen de PDS helpt met de verkiezingen in Brandenburg en Saksen in het verschiet. "De PDS leeft van het gevoel van veel Oost-Duitsers dat ze tweederangs burgers zijn. Als Köhler zegt, dat er nooit gelijkheid tussen Oost en West zal zijn, wakkert hij precies dat gevoel aan." Heide Simonis, SPD-minister-president van Sleeswijk-Holstein, noemde Köhlers uitspraken "uiterst ongelukkig" en Ludwig Stiegler, plaatsvervangend fractievoorzitter van de SPD, vond het een oproep tot berusting in de situatie. "We moeten de Bondspresident heftig tegenspreken". De meeste Oost-Duitse minister-presidenten vinden dat de bestaande verschillen niet geaccepteerd mogen worden en dat er alles aan gedaan moet worden om meer gelijkheid te creëren.

Steun krijgt Köhler van CDU-voorzitter Angela Merkel. Volgens haar zijn de verschillen tussen de Duitse regio's een kenmerk van het "concurrentiefederalisme". Dat betekent volgens Merkel echter niet dat er geen solidariteit tussen Oost en West moet heersen. Köhlers voorganger Von Weizsäcker zei gisteren bij de ZDF dat er "geen werkelijke gelijkheid" tussen Oost en West is. Dat kan door de regionale verschillen ook niet. En, zo viel hij Köhler bij, "een Bondspresident heeft de plicht de waarheid niet te verzwijgen, maar die uit te spreken". Daarbij wil Köhler volgens Von Weizsäcker de verschillen tussen Oost en West helemaal niet vastleggen.

Tot 1994 stond in de Duitse grondwet dat de federale staat moet zorgen voor "gelijkheid van levensverhoudingen". Dat is destijds veranderd in de formulering "creëren van gelijkwaardige levensverhoudingen".

Süddeutsche Zeitung
Köhler provoziert die Ostdeutschen

Die Welt
Wirbel um Köhler

Der Spiegel
SPD-Politiker rügt Köhlers "Aufruf zur Resignation"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger