Duitslandweb logo Duitslandweb

Twee kanten van de Duitse munt

Columns - 7 april 2017 - Auteur: Carsten Brzeski

Made in Germany is het sterkste merk in de wereld. De Duitse economie heeft hetzelfde sterke imago. Niet kapot te krijgen. Geen reden voor zorgen. En toch denk ik, gek genoeg, dat de economie het belangrijkste onderwerp in de Duitse verkiezingscampagne wordt. De kiezer zal twee verschillende verhalen horen over dezelfde economie. Terwijl bondskanselier Angela Merkel de sterkte en de kracht van de Duitse economie zal benadrukken, zal haar opponent Martin Schulz de economie beschrijven als de tweelingbroer van Griekenland. Wie heeft gelijk?

Twee kanten van de Duitse munt
© Daniel Karmann/DPA
Mensen in de rij bij de voedselbank

De Duitse economie van Merkel is er een die de afgelopen jaren stevig is gegroeid, inmiddels alweer tien kwartalen op rij. Een economie op volle toeren, met de hoogste werkgelegenheid ooit, een extreem lage werkloosheid en een nog steeds indrukwekkende industrie waar heel veel landen u tegen zeggen. De Duitse economie van Martin Schulz daarentegen is een economie waarin meer mensen in de lagelonensector werken dan tien jaar geleden. Een economie, waarin de inkomensverschillen zijn toegenomen, en het aantal gewerkte uren van vrouwen een van de laagste en de uitgaven voor de zorg een van de hoogste van de EU zijn.

Eerlijk is eerlijk: beiden hebben een beetje gelijk. Het recentste Wirtschaftswunder heeft schaduwkanten. Wie ook in de nieuwe regering zit en de scepter over Duitsland zwaait, enkele knelpunten moeten worden aangepakt.

Het opleidingsniveau van een jongere wordt al op heel jonge leeftijd bepaald. Het doorstromen naar een hoger schoolniveau is in Duitsland in de praktijk heel moeilijk. Dat moet veranderen. Om het aantal werkende vrouwen te verhogen, is een betere kinderopvang nodig en moet de perverse ‘aanrechtsubsidie’, waarmee werken duurder is dan thuisblijven, in het belastingstelsel worden afgeschaft. Het starten van een eigen bedrijf is een uitputtingsslag door een oerwoud aan vergunningen, diploma’s en reguleringen. Het in deze columns al vaker aangehaalde gebrek aan investeringen, zeker in digitalisering en snel internet, moet verdwijnen.

Merkel en haar christendemocraten zullen de structurele hervormingen van begin deze eeuw verdedigen als de oorzaak van de huidige sterke economie, terwijl ze toen juist in de oppositie zaten. Martin Schulz zal de kiezers uitleggen waarom de hervormingen moeten worden omgevormd, terwijl zijn partij 16 van de afgelopen 19 jaar in de regering zat.

Twee kanten van dezelfde sterke munt, waarbij kop of munt afwisselend aan een andere partij toebehoort. Maar de randtekst, Made in Germany, wordt door beiden geclaimd.

Deze column is met toestemming overgenomen uit de Belgische krant De Tijd.

Tags: economie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger