Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse economie in een recessie beland

Kort nieuws - 25 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse economie is het afgelopen halfjaar in een recessie beland. Uit cijfers van het Statistische Bundesamt, het Duitse bureau voor statistiek, blijkt dat de economie voor het tweede kwartaal op rij is gekrompen.

Het bruto binnenlands product (bbp) kromp van januari tot maart met 0,3 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022, dat ook al rode cijfers schreef. Als twee opeenvolgende kwartalen krimp laten zien, is er sprake van een recessie. 

Belangrijke factoren zijn de hoge energiekosten in de wintermaanden en de hoge inflatie, die in april 7,2 procent hoger was ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De inflatie heeft de koopkracht van Duitse consumenten aangetast, schrijft Tagesschau. De consumptie door huishoudens daalde in de eerste maanden van het jaar met 1,2 procent. Huishoudens besteedden minder geld aan onder meer eten, drinken, kleding, schoenen en meubels dan in het voorgaande kwartaal.

Een sterke opleving van de economie is voorlopig niet in zicht. De Bundesbank verwacht wel weer een lichte groei in het voorjaar, onder meer door de licht gedaalde energieprijzen. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Buddenbreuck - 19 april 2024 07:54

Belangrijkste factor zijn de enorme kosten voor energie, ze moesten van de VS stoppen met kopen van veel goedkopere energie uit Rusland, tevens worden ze gedwongen elektrische autos te bouwen die de burgers niet willen rijden maar ook niet kunnen betalen,nog een redenen voor de mindere economische ontwikkeling is de 16 jaar CDU/CSU regeringen onder Merkel,de VS geeft hun ondernemingen miljarden subsidies om de concurrentie buiten spel te zetten, de EU leeft op de kosten van de Duitse bevolking,

Reageer
Wiebke Pittlik Buddenbreuck - 19 april 2024 12:39

Duitsland wilde zelf af van Russisch gas en olie na de Russische inval in Oekraïne. Ook draaide Rusland de gaskraan dicht. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger