Voor vrede en tegen terreur
Demonstratie van moslimorganisaties in Duitsland

Achtergrond - 16 november 2004

(16 november 2004) Toeval of niet? Uitgerekend in de week na de moord op filmmaker Theo van Gogh riep de grootste koepelorganisatie van moslims in Duitsland op tot een demonstratie tegen terrorisme en voor het behoud van de rechtsstaat.

Op de vraag, of een vergelijkbaar signaal als dat van Ditib in Nederland momenteel ook niet wenselijk is, geeft Yildirim al evenmin uitgebreid antwoord. “Misschien zou een demonstratie van moslims in Nederland zinvol zijn. Wij zouden het in ieder geval ondersteunen. Maar ik kan de actuele situatie in Nederland niet goed genoeg inschatten om te zeggen of een demonstratie verstandig is”.

En vergelijkbare organisaties in Nederland? Zijn zij niet van mening dat een initiatief zoals in Duitsland van islamitische zijde gekomen is, hier momenteel wenselijk is? Sinds de moord op Van Gogh is nog niet opgeroepen tot grote demonstraties voor democratie en tegen extremisme. Een woordvoerder van TANS, een jeugdorganisatie ter bevordering van integratie van allochtonen in Nederland, laat weten dat uitgerekend voor 21 november een landelijke bijeenkomst gepland staat. Dat zou echter op toeval berusten; van een verband met Duitsland is geen sprake.

Medeorganisator van deze manifestatie is Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling dat de laatste weken herhaaldelijk in het nieuws is geweest in verband met de oplopende spanningen tussen moslims en niet-moslims in Nederland. Woordvoerster Mieke Wouters zegt dat Forum voorstander is van een demonstratie naar Duits voorbeeld. “Wij geloven dat een manifestatie als in Duitsland in Nederland een bijdrage kan leveren aan de huidige discussie”.

De bijeenkomst in Nederland op 21 november is nog niet bekend bij Ayhan Tonca, voorzitter van Contactorgaan Moslims en Overheid, gesprekspartner van de Nederlandse overheid namens zes moskeeverbanden, waaraan in totaal ongeveer driehonderd moskeeën en een half miljoen islamieten verbonden zijn. Wel toont Tonca zich voorstander van een initiatief naar Duits voorbeeld. “Een landelijk initiatief zoals in Duitsland zou een goed signaal afgeven. We zijn ook bezig met verschillende plannen voor een demonstratie. Maar we hebben na de moord bewust twee weken gewacht om alles tot rust te laten komen”.

Mark Schenkel is historicus en schrijft regelmatig artikelen voor het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger