Regering wil viering 3 oktober afschaffen
Nieuws

Achtergrond - 4 november 2004

(4 november 2004) De Duitse regering wil een einde maken aan de viering van de Dag van de Duitse Eenheid, die sinds 1990 elk jaar op 3 oktober wordt gehouden. Om het begrotingstekort niet nog verder op te laten lopen, moeten de Duitsers één dag per jaar meer werken, en daarom moet 3 oktober als feestdag sneuvelen. De oppositiepartijen CDU en FDP uitten scherpe kritiek op de maatregel.

De Dag van de Duitse Eenheid, die herinnert aan de vereniging van de beide Duitslanden op 3 oktober 1990, zal vanaf 2005 op de eerste zondag na 3 oktober moeten plaatsvinden. Deze beslissing maakt onderdeel uit van een maatregelenpakket dat Bondskanselier Gerhard Schröder en minister van Financiën Hans Eichel hebben genomen om aan de criteria van het Stabiliteitspact te kunnen voldoen. De Bondsraad, de vertegenwoordiging van deelstaten waarin de oppositie de meerderheid heeft, kan de beslissing niet tegenhouden, omdat zij geen vetorecht heeft over dit onderwerp.

CDU en FDP uitten wel scherpe kritiek op de maatregel. Volgens hen heeft de regering geen respect voor Duitsland en zijn symbolen. CDU-functionarissen noemen het “pijnlijk” en “een bewijs van onvermogen”. De CDU-afgevaardigde en voormalig lid van de oppositie in de DDR Günter Nooke noemt Schröder zelfs een “landverrader”.

Duitsland loopt het gevaar om voor de vierde achtereenvolgende keer de grenzen van het Stabiliteitspact te overschrijden. Volgens dit Europese verdrag mag het begrotingstekort van een land niet meer dan drie procent van het bruto binnenlands product bedragen. Om dat te kunnen voorkomen moet Eichel een begrotingstekort van 8 miljard euro zien te dichten.

Der Spiegel
Ab 2005 einen Tag mehr arbeiten

Frankfurter Allgemeinde Zeitung
3. Oktober kein Feiertag mehr

Die Welt
Heftige Kritik aus der Union

Financial Times Deutschland
Kommentar: Symbolische Vernichtung eines symbolischen Tages

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger