Duitslandweb logo Duitslandweb

Dag van de Duitse eenheid wordt gevierd in Hamburg

Kort nieuws - 2 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hamburg maakt zich op voor de centrale viering van de Dag van de Duitse Eenheid morgen. 3 oktober is in heel Duitsland een vrije dag en de havenstad verwacht honderdduizenden bezoekers. Sommige festiviteiten beginnen al vandaag.

De viering van de 'Tag der Deutschen Einheit' vindt traditiegetrouw plaats in de deelstaat die op dat moment voorzitter is van de Bondsraad. Hamburg grijpt de gelegenheid aan om zich te presenteren als diverse, duurzame, kosmopolitische en toekomstgerichte metropool, schrijft de regionale omroep NDR.

Er wordt van alles georganiseerd, waaronder het 'Bürgerfest' (burgerfeest), dat vandaag begint. Rondom het stadhuis in Hamburg kunnen bezoekers meer te weten komen over de constitutionele organen zoals de Bondsdag, Bondsraad en het Constitutionele Hof. Daarnaast zullen de vijftien andere Duitse deelstaten zich in een lange sliert van tenten presenteren aan belangstellenden. Ook voor kinderen is er een uitgebreid programma en vanavond vindt er een muziekfeest plaats aan de Binnenalster, een meer in de binnenstad. 

Hoogtepunt van de festiviteiten is de viering dinsdagmiddag in de Elbphilharmonie, met 1300 gasten waaronder veel hoogwaardigheidsbekleders en alle minister-presidenten van de deelstaten. Na het feest geeft de burgemeester van Hamburg en huidige voorzitter van de Bondsraad Peter Tschentscher (SPD) het stokje door aan Mecklenburg-Voorpommeren, de deelstaat die volgend jaar verantwoordelijk is voor de eenheidsviering. 

Ter ere van de Duitse eenheid, die in 1990 tot stand kwam nadat Duitsland 40 jaar opgedeeld was geweest in Oost en West, wordt in Berlijn gewerkt aan een monument. Het Vrijheids- en Eenheidsmonument, dat in de volksmond 'Einheitswippe' heet, zou eigenlijk vorig jaar op 3 oktober geopend moeten worden, maar dat werd niet gehaald. Ook een nieuwe datum dit jaar bleek onrealistisch. Wanneer het monument nu wordt onthuld, is onduidelijk. 

Op 2 oktober heeft de ZDF het eerste tv-interview uitgezonden met oud-bondskanselier Angela Merkel. Daarin bespreekt ze de staat van de Duitse eenheid, de DDR, de AfD en andere actuele thema's. Lees meer NDR en zie het hele programma van 'Tag der Deutschen Einheit'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger