Duitslandweb logo Duitslandweb

Bouw eenheidsmonument in Berlijn heeft flinke vertraging

Kort nieuws - 3 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In het centrum van Berlijn zou vandaag, op de Dag van de Duitse eenheid, het nieuwe Vrijheids- en Eenheidsmonument openen. Maar de bouw van de 'Einheitswippe', zoals het project in de volksmond wordt genoemd, is enorm vertraagd. 

Op de plek waar het monument moet komen -vlak voor het herbouwde Berliner Stadtschloss en het Humboldt Forum- ligt alleen nog het fundament. Volgens de projectleiders komt dat onder meer door gebrek aan lassers en bouwmaterialen. Eigenlijk had de 'wip' in 2019 klaar moeten zijn, voor de herdenking van de 30e verjaardag van de val van de Muur. De oplevering is nu opnieuw uitgesteld tot de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober 2023. 

In 2020 werd begonnen met de bouw van het omvangrijke eenheidsmonument. In totaal wordt het monument, in de vorm van een grote begaanbare en beweegbare wip van metaal, 50 meter lang en 18 meter breed. De 'schaal' kan langzaam kantelen, afhankelijk van hoeveel mensen er aan welke kant over heen lopen. Deze beweging verwijst naar de vreedzame protesten in Oost-Duitsland die tot de Duitse hereniging leidden in 1990. De kosten voor de 'Einheitswippe' bedragen 17,1 miljoen euro. Dat budget wordt vooralsnog niet overschreden. Lees meer bij RBB24

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by rbb24 (@rbb24)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

In museum No Hero in Delden worden 60 werken van Oost-Duitse kunstenaars getoond, iets wat in Duitsland steevast tot debat leidt.


Lees meer

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

De Duitse singer-songwriter Gisbert zu Knyphausen treedt op 20 april op in Nijmegen, tijdens een avond over klimaatactivisme.


Lees meer

Bergen verzetten in papier

Bergen verzetten in papier

De Duitse kunstenaar Ulrike Heydenreich heeft een fascinatie voor landkaarten en bergen. Haar werk is nu te zien in Museum Panorama Mesdag.


Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger