Schillerjaar van start
Nieuws

Achtergrond - 9 mei 2005

(9 mei 2005) Vandaag wordt de tweehonderdste sterfdag van Friedrich Schiller gevierd. Samen met tijd- en stadgenoot Johan Wolfgang von Goethe geldt hij als één van Duitslands grootste klassieke literatoren. Met zijn sterfdag wordt een jaar vol activiteiten rond de dichter ingeluid.

Friedrich Schiller stierf, 45 jaar oud, op 9 mei 1805 in Weimar. Deze stad herdenkt hem vandaag onder het motto ‘Weimar Schiller(t)’ - 'Weimar glanst'. Ook gaat vandaag het kunst- en theaterfestival rond Schiller ‘Räuber+Gendarmen’ van start, dat zowel in Weimar als in Jena en Meiningen plaatsvindt en nog tot en met 19 juni duurt. De komende maanden worden deze feestelijkheden gevolgd door talrijke activiteiten in heel Duitsland.

Schiller is nog altijd één van de meest opgevoerde toneelschrijvers van Duitsland. Tot zijn bekendste werken behoren ‘Die Räuber’, ‘Don Carlos’ en ‘Wilhelm Tell’. Ook schreef hij de ode ‘An die Freude’, die Beethoven verwerkte in zijn negende symfonie, het tegenwoordige volkslied van de Europese Unie. Daarnaast was Schiller hoogleraar geschiedenis en filosofie in Jena en schreef hij onder meer geschiedkundige boeken over de Dertigjarige Oorlog en over de geschiedenis van de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden. Schiller geldt als één van Duitslands grootste dichters van de Sturm und Drang-periode, aan het eind van de achttiende eeuw.

ZDF Heute
Vor 200 Jahren starb Schiller

MDR.DE
Festakt zur Eröffnung des Schillerjahrs

Spiegel Online
Das peinliche Genie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger