Stoiber neerbuigend over Oost-Duitsers
Nieuws

Achtergrond - 11 augustus 2005

11 augustus 2005) Ondanks woedende reacties herhaalde CSU-voorzitter Edmund Stoiber gisteren zijn uitspraak dat de verkiezingen dit jaar niet weer door "gefrustreerden" uit het Oosten mogen worden bepaald. Uit alle partijen hagelde het kritiek op Stoiber. Zelf ziet hij het probleem niet en wil dat de CDU/CSU dit jaar 45 procent van de stemmen haalt en ook in Oost-Duitsland de grootste partij wordt. Op dit moment staat daar de Linkspartei in de peilingen bovenaan.

Stoibers uitspraak, genoteerd in de lokale kant Der Westallgäuer, bleef bijna een week onopgemerkt. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de deelstaat Baden-Württemberg op 5 augustus zei de CSU-voorzitter: "Dat in de nieuwe deelstaten de grootste politieke mislukkelingen, Gysi en Lafontaine (partijleiders van Die Linkspartei - red.), rond 35 procent van de stemmen kunnen trekken, dat kan ik niet begrijpen. Ik accepteer niet dat het Oosten bepaalt wie in Duitsland kanselier wordt. De gefrustreerden mogen niet over Duitslands toekomst beslissen."

Toen na een week de uitspraak door de landelijke pers werd opgemerkt, leverde dat woedende reacties op uit alle partijen. Stoiber mag Oost-Duitsers niet tot tweederangs kiezers maken, was de teneur van de kritiek. Volgens CSU-secretaris-generaal Markus Söder was Stoiber echter verkeerd begrepen en bedoelde hij met de "gefrustreerden" niet de Oost-Duitsers, maar Oskar Lafontaine en Gregor Gysi. Gisteravond herhaalde Stoiber zijn uitspraken echter op de Beierse radio. Hij wil niet dat de verkiezingen weer in het Oosten worden beslist. "Als het overal zo zou zijn als in Beieren, dan was er geen probleem. Maar helaas hebben we niet overal zulke verstandige mensen als in Beieren." En voegde daaraan toe dat de sterkeren de zwakkeren mee moeten trekken. Vorige week wekte een uitspraak van CDU-er Jörg Schönbohm ook de woede van veel Oost-Duitsers.

Gistermiddag nog hebben Stoiber en Angela Merkel (CDU) overleg gevoerd over de verkiezingsstrategie van de CDU/CSU. De partij wil 45 procent van de stemmen halen, 6,5 procent meer dan in 2002 toen Stoiber kanselierskandidaat was. Volgens de meeste recente peilingen loopt het aantal stemmen voor de christen-democraten echter terug. De partij staat nu op 42 procent. De SPD heeft 2 procent gewonnen en komt zo op 28 procent. Die Grünen en FDP blijven elk op 7 procent staan en de Linkspartei op 12 procent. Op speculaties over de vorming van een grote coalitie (CDU en SPD), zoals die deze week door verschillende SPD-politici, onder wie minister Otto Schily, werden geuit, willen CDU-politici niet ingaan. Voorlopig wil de partij vasthouden een een coalitie met de FDP.

De Linkspartei van Gysi en Lafontaine heeft inmiddels twee veranderingen in het verkiezingsprogramma doorgevoerd. Een minimumloon van 1400 euro zoals die stond genoteerd blijkt niet haalbaar, vindt de partij nu, en noemt als mogelijk nieuwe bedrag 1250 euro. Ook een hervorming van het pensioenstelsel kan niet zo snel worden doorgevoerd als in eerste instantie in het verkiezingsprogramma was gepland. Eind augustus moet het programma worden vastgelegd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger