Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: aantal nazi's in ministerie van Justitie na oorlog bijzonder hoog

Kort nieuws - 10 oktober 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In veel Duitse ministeries, bij de politie en de rechterlijke macht werkten na de oorlog oud-nazi's. Dat is al langer bekend. Je gooit geen vies water weg als je geen schoon water hebt, zei kanselier Adenauer daar destijds over. Maar bij het ministerie van Justitie in Bonn werkten na de Tweede Wereldoorlog bijzonder veel oud-nazi's, blijkt uit onderzoek dat minister Maas (SPD) vandaag presenteert. In 1957, op het hoogtepunt, was 77 procent van de ambtenaren in een leidende functie lid geweest van Hitlers NSDAP. Dat is een stuk meer dan de onderzoekers van de studie 'Die Akte Rosenburg' (genoemd naar de villa in Bonn waar het ministerie van Justitie zetelde) hadden verwacht. Dat heeft fatale gevolgen gehad die tot de dag van vandaag merkbaar zijn, concluderen de onderzoekers. Zo zijn in sommige wetten nog steeds ideeën en formuleringen uit de nazi-tijd geldig en zijn nazi-slachtoffers zoals homoseksuelen nog lang gediscrimineerd. Ook heeft het ministerie de vervolging van oorlogsmisdadigers systematisch verhinderd. De juristen uit de nazitijd hebben "oud onrecht toegedekt en nieuw onrecht gecreëerd", aldus Maas. Zijn voorganger Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) gaf in 2012 opdracht tot onafhankelijk onderzoek naar het nazi-verleden van het ministerie. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam die opdracht in 2005, dat onderzoek verscheen in 2010. Lees meer bij Süddeutsche.de en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger