Merkel legt regeringsverklaring af
Nieuws

Achtergrond - 30 november 2005

(30 november 2005) De nieuwe bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft vandaag haar eerste regeringsverklaring afgelegd. Traditioneel licht het regeringshoofd daarin het beleid van de komende jaren toe aan de Bondsdag. In haar toespraak van een uur kondigde Merkel nieuwe vergaande hervormingen aan.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Bondsrepubliek heeft een vrouw de regeringsverklaring afgelegd. Aan het begin van haar toespraak leverde Merkel impliciete kritiek op de uitvoerige aandacht die daarnaar uitging.

“Voor wie is dit vandaag de grootste verrassing? Wie had gedacht dat een vrouw nu al het hoogste regeringsambt bezit? Voor mij is de grootste verrassing, dat ik vóór mijn pensionering mijn vrijheid teruggewonnen heb.” In de voormalige DDR, waar Merkel is opgegroeid, mochten inwoners pas na hun pensionering naar het buitenland. In een toespeling op Willy Brandts verkiezingsslogan 'meer democratie wagen' sprak ze van "meer vrijheid wagen".

De vorige week aangetreden coalitie van SPD en CDU/CSU heeft de ambitie Duitsland binnen tien jaar weer naar de “top drie” van Europa te leiden, aldus Merkel. Daarom zal de regering er de komende vier jaar flink de vaart achter moeten zetten. “We willen het federale stelsel herzien, we willen een sterke arbeidsmarkt creëren, we willen onze scholen en het hoger onderwijs weer naar de top leiden, we willen ons begrotingstekort terugdringen en ons gezondheidssysteem en pensioenstelsel op orde brengen.”

Vervolgens zette de nieuwe bondskanselier een aantal belangrijke punten uit het regeerakkoord uiteen. Zo zal de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd worden naar 67 jaar. Ook wordt zwangerschapsverlof vanaf 2007 alleen doorbetaald, wanneer na de geboorte van het kind niet alleen de moeder thuisblijft, maar de vader eveneens een bepaalde tijd verlof opneemt. Daarnaast zullen jongeren tot 25 niet meer in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering, maar onder de financiële verantwoordelijkheid vallen van hun ouders. Merkel kondigde tevens aan de hervormingskoers van de vorige kanselier Schröder voort te zullen zetten.

Merkel riep haar landgenoten op te blijven geloven in een economische opleving van Duitsland. “Niemand kan dat verhinderen – alleen wijzelf.”

FAZ.NET
"Mehr Freiheit wagen"

Spiegel Online
Merkel will Schröders Reformen fortsetzen

Tagesschau.de
"Lassen Sie uns mehr Freiheit wagen"

ZDF Heute.de
Merkel: Große Koalition hat hohe Reformansprüche

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger