Nieuwe discussie kernenergie door gasstrijd
Nieuws

Achtergrond - 4 januari 2006

(4 januari 2006) De gasruzie tussen Rusland en de Oekraïne heeft in Duitsland een nieuwe discussie over kernenergie uitgelokt. De CSU wil de afschaffing van kernenergie uitstellen, de SPD is daar fel tegen. Duitsland is voor zijn energiegebruik veel meer dan Nederland afhankelijk van de Russische gaslevering.

Minister van Economische Zaken Michael Glos en de Beierse minister-president Edmund Stoiber (allebei CSU) pleitten gisteren tijdens een CSU-bijeenkomst voor uitstel van de afschaffing van kernenergie. Zij willen dat deze mogelijkheid besproken wordt bij de energietop die kanselier Angela Merkel (CDU) voor begin dit jaar heeft aangekondigd. De SPD is hier fel tegen en houdt vast aan de afspraken over kernenergiegebruik in het coalitieverdrag van CDU en SPD. De regeringspartijen CDU, CSU en SPD spraken vorig jaar af dat aan de afschaffing van de kernenergie niet zal worden getornd.

De gasruzie tussen Rusland en de Oekraïne leidde in West-Europa tot discussie, omdat een deel van Russische gasleverantie aan West-Europa via de Oekraïne loopt. De stillegging raakte daarom ook de gastoevoer naar West-Europa. Duitsland is veel meer dan Nederland afhankelijk van buitenlandse energieleveranties. Rusland legde op 1 januari de gasleverantie naar de Oekraïne stil, omdat dit land niet bereid was meer geld voor het gas te betalen. Inmiddels is deze ruzie bijgelegd.

De rood-groene regering van Merkels voorganger Gerhard Schröder (SPD) besloot in 2001 de kernenergie in Duitsland af te schaffen. Sindsdien worden de verschillende kernreactoren in Duitsland één voor één stilgelegd. In 2021 moet de laatste kernreactor zijn gesloten. Zowel de CDU en CSU als de FDP zijn tegen de afschaffing van de kernenergie.

De voorzitter van het Umweltbundesamt, de Duitse regeringsinstantie voor milieu, en tevens CDU-lid Andreas Toge, is tegen het verlengen van het gebruik van kernenergie. "Kernenergie is niet de oplossing," zo zei hij. Volgens Toge vormt kernenergie een gevaar voor milieu en gezondheid en is het bovendien op de lange duur niet economisch haalbaar. Toge pleit daarom voor meer energiebesparing.

Spiegel Online
SPD warnt vor Droge für den Wiedereinstieg

FAZ.NET
Russisch-ukrainischer Gasstreit
Einigung im Gasstreit

Süddeutsche Zeitung
Russland und Ukraine einigen sich auf höheren Gaspreis
Laufzeit der deutschen Atomreaktoren

ZDF Heute.de
Einigung im Gasstreit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger