Merkel wil af van atoomstop
Nieuws

Achtergrond - 9 januari 2007

(9 januari 2007) Bondskanselier Merkel wil de discussie over het gebruik van kernenergie nieuw leven inblazen. Aanleiding is de opnieuw opgelaaide energieruzie tussen Moskou en Minsk, die ook Duitsland treft.

Merkel bekritiseerde Vladimir Poetin vandaag voor het eenzijdig afsluiten van de olieleidingen naar het Westen, waarmee de Russische president ernstige schade toebrengt aan het vertrouwen tussen leverancier en afnemer. Als een van de mogelijkheden om de Duitse afhankelijkheid van Russische olie en aardgas te verkleinen ziet Merkel het gebruik van kernenergie. In een gesprek met televisiezender ARD pleit de bondskanselier voor een “omvangrijke, uitgebalanceerde energiemix” en waarschuwt voor de gevolgen van het sluiten van kerncentrales. De komende jaren staat in Duitsland de sluiting van verscheidene verouderde centrales op het programma. Op dit moment zijn er nog 17 Duitse kerncentrales in bedrijf. De drijvende kracht achter de sluitingen is coalitiepartner SPD, die onder de vorige regering van kanselier Schröder tot een atoomstop (Atomausstieg) overging.

Merkel deed haar uitspraken nadat Rusland gisteren de olietoevoer naar de Europese Unie afsloot vanwege een daverend conflict met buurland Wit-Rusland. Het Kremlin beschuldigt de Wit-Russen van het illegaal aftappen van Russische olie. De Russische hoofdpijpleiding naar Europa – toepasselijk genoeg Droezjba oftewel ‘vriendschap’ geheten - loopt over Wit-Russisch grondgebied. De voormalige Sovjet-satelliet zegt tot de maatregelen genoodzaakt te zijn om de economische schade te compenseren die ontstaan is na een verhoging van de Russische gas- en olieprijzen. Tot voor kort leverde Rusland olie aan haar buurland met fikse korting, maar besloot per 1 januari 2007 marktprijzen te rekenen.

De verhoging van de gasprijzen leidde eind vorig jaar tot een hoog oplaaiend dispuut tussen de regeringen in Minsk en Moskou, dat pas enkele minuten voor de jaarwisseling kon worden gesust. De verhoging van de olieprijzen beantwoordde Minsk tot woede van het Kremlin met een heffing op de oliedoorvoer naar Europa. Minsk beschouwt de afgetapte olie als een voorschot op die heffing.

Vooral Duitsland is het slachtoffer van de Russische oliestop. De Russen vormen met 22 miljoen ton olie per jaar – ongeveer 20 procent van de totale Duitse oliebehoefte – Duitslands belangrijkste leverancier. De afhankelijkheid van Russisch aardgas is nog groter: 36 procent van Duitslands gas is afkomstig uit de kranen van de Russische aardgasgigant Gazprom. Daarmee is Duitsland Gazproms grootste Europese klant. De energievoorziening in Duitsland loopt vooralsnog echter geen gevaar. Met de huidige olievoorraden kan Duitsland het in geval van nood nog ruim vier maanden uitzingen.

De huidige energiecrisis toont eens temeer de noodzaak aan van het veilig stellen van de energievoorziening – niet alleen voor Duitsland, maar voor de hele Europese Unie. Een van de belangrijkste problemen van de EU is de Russische weigering het energieverdrag met Europa te ratificeren. Dit verdrag verplicht Rusland om ook in geval van crises de energietoevoer aan Europa te handhaven. Elmar Brok, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Europese Parlement, pleit daarnaast voor een uitbreiding van het aantal energieleveranciers aan Europa naar de staten in Centraal-Azië en het zuiden van de Kaukasus. “Des te meer verschillende leveranciers we hebben, des te minder we in problemen raken” aldus Brok.

Morgen presenteert de EU het concept van een Europees energiebeleid, dat zich onder meer richt op voorzieningszekerheid en duurzaamheid. Het ontwikkelen van een Europees energiebeleid is een van de centrale opgaven voor het Duitse EU-voorzitterschap. Een dergelijk beleid beleid bestaat op dit moment nog niet.

Spiegel Online
Immer noch kein Tropfen Öl aus Russland - Merkel denkt an Atomstrom

Heute.de
Deutsche Politiker fordern Vertragstreue von Russland

Die Welt
Öl-Poker: Moskau blockiert Pipeline nach Deutschland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger