Duitse handballers in halve finale WK
Nieuws

Achtergrond - 31 januari 2007

(31 januari 2007) Duitsland staat morgen in de halve finale van het wereldkampioenschap handbal, dat in eigen land wordt gehouden. Voorzichtig spreken de Duitsers van een ‘wintersprookje’, een toespeling op het zomersprookje van het WK voetbal van vorig jaar.

De Duitse handballers geloofden aan het begin van het WK handbal niet in een herhaling van het sprookje van de voetballers in 2006. Hoewel Duitsland een handballand bij uitstek is, verwachtten spelers en publiek niet dat het team van coach Heiner Brand zo ver zou komen. Maar nu de spelers gisteren titelverdediger Spanje hebben verslagen en morgen de halve finale tegen Europees kampioen Frankrijk spelen, beginnen ze  zelf langzaam in een Wintermärchen (wintersprookje) te geloven. Na de winst tegen Spanje danste het team uitgelaten op het veld. “We hebben een belangrijk doel bereikt”, aldus keeper Henning Fritz, “alles wat nu nog komt, is een toegift.”

Ook coach Heiner Brand toonde zich verrast. “Twee weken geleden konden we er niet vanuit gaan dat we in de halve finale zouden staan. Ik was er nooit zeker van dat we zouden winnen.” Als favorieten golden Spanje, Frankrijk en Kroatië. De nog ongeslagen Kroaten werden echter verrassend uit het toernooi gespeeld door Frankrijk, de Spanjaarden stuurden de Duitsers zelf naar huis.

De kwartfinale gisteren in Keulen werd een dramatische wedstrijd. Ruim negentienduizend fans juichten het Duitse team toe en gaven de spelers vleugels. De Duitsers waren de Spanjaarden lange tijd steeds een stapje voor. De aanvallen kwamen snel, de verdediging stond als een huis. Aan het eind dreigden de Duitsers echter alsnog te verliezen toen de Spanjaarden op gelijk hoogte kwamen. Maar in de laatste minuut besliste Torsten ‘Toto’ Jansen de wedstrijd met een strafworp vanaf zeven meter en een goed geplaatste hoekbal. Duitsland won met 27:25.

Na afloop van de wedstrijd gaven zijn medespelers Jansen alle lof. Voor de bescheiden speler hoefde dat allemaal niet zo. “Ik heb dorst en ik ben moe en ik wil alleen nog maar naar bed”, zei hij in de microfoons die direct na de wedstrijd massaal onder zijn neus werden gehouden.

Volgens de Spaanse coach waren de scheidsrechters de oorzaak van het verlies van zijn team. Zij zouden niet eerlijk hebben gefloten. De Duitse coach Brand trok zich daar niets van aan: “Ik weet dat dat niet klopt.”

De Duitse handballers werden gisteren gadegeslagen door hoge gasten als president Horst Köhler, die beschermheer van het team is, en IOC-voorzitter Jacques Rogge. Ook Christoph Daum, trainer van het voetbalteam 1. FC Köln, zat op de tribune.

De laatste keer dat het Duitse handbalteam wereldkampioen werd, was in 1978. In 2004 werd het team van Heiner Brand Europees kampioen. Frankrijk geldt als een zware tegenstander, maar in de voorrondes van het WK heeft Duitsland Frankrijk verslagen met 29:26. De wedstrijd is morgen vanaf 17.30 uur live bij de ZDF te zien.

ZDF Heute
Deutschland im Halbfinale
"Der absolute Hammer"

Spiegel Online
Totos Tor-Show

Welt Online
Deutschland im Halbfinale gegen Frankreich

Berliner Zeitung Online
Freunde der geballten Faust

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger