Merkel brengt beladen bezoek aan Polen
Nieuws

Achtergrond - 16 maart 2007

(16 maart 2007) Aan de vooravond van het bezoek van Bondskanselier Angela Merkel aan Polen, liepen de gemoederen tussen Duitsland en Polen hoog op. Merkel wil over de toekomst praten, Polen benadrukt vooral oud zeer.

Angela Merkel is vandaag samen met haar echtgenoot Joachim Sauer op bezoek in Polen om tijdens officieuze gesprekken met president Lech Kaczynski de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren. Merkels man reist mee “om het persoonlijke karakter van de reis te onderstrepen,” aldus de welwillende Bondskanselier.

Merkel wil als voorzitter van de EU vooral over de gemeenschappelijke toekomst praten. Ze wil uitvinden hoe Polen denkt over de invulling van haar EU-lidmaatschap en zal proberen de instemming van Polen met een nieuwe Europese grondwet zeker te stellen. Bovendien wil Merkel het buurland aanbieden mee te profiteren van de Duits-Russische gaspijpleiding. Maar Polen voelt zich vanwege de Russische samenwerking door Duitsland verraden en eist dat Duitsland de afspraken met Rusland ontbindt.

Een ander heikel thema dat Merkel ter sprake zal brengen, is het raketafweersysteem dat Amerika in Tsjechië en Polen wil plaatsen. Rusland is fel tegenstander van dit plan. Duitsland verkeerd in een moeilijke tussenpositie: enerzijds wil Merkel een trouwe bondgenoot van de VS blijven, anderzijds wil zij Rusland niet van zich vervreemden. De pro-Amerikaanse houding van Polen gooit roet in het eten. Polen wil niets horen van Merkels dringende advies om Rusland bij de plannen te betrekken.

Vanmiddag spreekt Merkel in de Universiteit van Warschau, die - net als bijna de hele binnenstad - tijdens de oorlog door de Duitsers werd verwoest. De Poolse president en zijn vrouw hebben Merkel en haar ega uitgenodigd de nacht door te brengen in hun zomerverblijf op het schiereiland Hel. Op deze plek hielden de Polen in 1939 het langste stand in hun verzet tegen de Duitse troepen. Hier werd nog gevochten toen de hoofdstad allang veroverd was. Deze beladen plekken zullen iedereen eraan herinneren wie er tijdens de Tweede Wereldoorlog de daders en wie de slachtoffers waren.

Alsof het oorlogsverleden en de onderlinge geschillen de relatie tussen Duitsland en Polen nog niet genoeg bemoeilijken, uitten zowel Duitse als Poolse prominenten de afgelopen dagen stevige kritiek op hun buurland. Het begon ermee dat de Poolse regeringsleider Jaroslaw Kaczynski, die bekend staat om zijn boude uitspraken, te kennen had gegeven dat hij Duitslands slechte geweten jegens Polen "beter wilde uitbuiten".

De Duitse regeringsadviseur in Polen, Gesine Schwan, noemde deze uitspraak “een vorm van morele onderdrukking”. Daarbij beschuldigde ze de Poolse regering ervan samen te werken met rechtsradicalen. “Dat is voor de verhouding tussen Polen en Duitsland bepaald niet gunstig,” dreigde Schwan. Haar Poolse collega-adviseur in Duitsland, Mariusz Muszynski, zei op zijn beurt dat Duitsland te weinig rekening hield met Polen. Hij noemde de Duitse politiek “in wezen egoïstisch”. Als voorbeeld haalde hij de omstreden Duits-Russische pijpleiding door de Oostzee aan.

Enkele dagen geleden schoffeerde de voorzitster van de Bund der Vertriebenen, Erika Steinbach, de Poolse regeringspartijen door ze met de Duitse rechtsradicale NPD te vergelijken. Behalve antisemitisch noemde ze de Polen “hoogst neurotisch”. Met haar uitspraken reageerde Steinbach op het Poolse wetsvoorstel dat ‘homoseksuele propaganda’ wil verbieden.

De communicatie tussen Berlijn en Warschau loopt al maanden stroef. De claim van de Preusische Treuhand, het aardappelincident, de omstreden Vertriebenen-tentoonstelling in Berlijn en de waarschuwingsschoten die de Poolse kustwacht op een Duits passagiersschip afvuurde, wekten zowel aan Poolse als aan Duitse zijde grote verontwaardiging. Vanochtend was de Pools-Duitse grensovergang tijdelijk gesloten omdat er een auto vol explosieven was gevonden.

Handelsblatt.com
Polens deutschlandkritische Denker

ZDF.heute
Sonne nach Sturm und Regen  

FAZ.net
Die Koalition und das Raketenprogramm

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger