Köhler stuurt boodschap aan Irakese ontvoerders
Nieuws

Achtergrond - 15 maart 2007

(15 maart 2007) Bondspresident Horst Köhler heeft in een videoboodschap aan Irakese gijzelnemers om de vrijlating gevraagd van twee in Irak ontvoerde Duitsers. Köhler appelleerde in de video aan de religieuze sentimenten van de ontvoerders.

De twee Duitsers, de 61-jarige Hannelore Krause, getrouwd met een Irakese professor, en haar zoon Sinan, worden sinds 6 februari gegijzeld in Bagdad. Afgelopen weekend dook een video op van de gijzelaars. Daarin richt Krause zich in tranen tot bondskanselier Angela Merkel (CDU). Als de Duitse troepen niet binnen tien dagen Afghanistan verlaten, zullen de gijzelaars haar en haar zoon ombrengen, zo verklaart de vrouw in het filmpje.

In zijn appèl aan de ontvoerders zei Köhler dat er geen enkel politiek doel is dat het ontvoeren of doden van onschuldige mensen rechtvaardigt. De christendemocraat voegde daar aan toe dat hun daad onverenigbaar is met hun religie: “Geen enkele religie staat een dergelijke handelswijze toe”. In het laatste deel van de boodschap vroeg de bondspresident de gijzelnemers rechtstreeks om de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars. “Er is in Irak al teveel onschuldig bloed vergoten. Stop met uw actie. Geef de gegijzelden terug aan hun familie.”

De videoboodschap werd gisteren aan het eind van de middag uitgezonden door de Duitse zender ARD. Ook werd de video ter beschikking gesteld aan de Arabische zender Al Jazeera. Köhler besloot tot de videoboodschap op verzoek van de regering. Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) zei de bondspresident dankbaar te zijn voor zijn poging de twee Duitsers vrij te krijgen. “Ik denk dat dit appèl eens te meer onderstreept hoe zeer het lot van de beide gijzelaars ons aan het hart gaat” aldus de minister.

Dat een hoge Duitse politicus zich in een video tot gijzelnemers wendt is niet ongebruikelijk. Vorig jaar nog vroegen bondskanselier Merkel en minister Steinmeier op Al-Jazeera om de vrijlating van Rene Bräunlich en Thomas Nitschke, twee gegijzelde ingenieurs uit Leipzig. De ingenieurs kwamen uiteindelijk in mei vrij. Voormalig bondskanselier Gerhard Schröder richtte zich in december 2005 in een video tot de ontvoerders van de Duitse archeologe Susanne Osthoff. Osthoff werd diezelfde maand nog vrijgelaten.

De Duitse politiek is de laatste dagen ook in andere opzichten in de ban van het terrorisme. Naast de video van Hannelore Krause verscheen afgelopen weekend eveneens een video op internet waarin een onbekende groepering dreigt met aanslagen in Duitsland en Oostenrijk. Het filmpje toont de gezichten van enkele Duitse politici, waaronder dat van bondskanselier Angela Merkel (CDU), en van toeristische gebieden in Oostenrijk. Een stem roept beide landen op Afghanistan binnen tien dagen te verlaten, willen ze hun economie en veiligheid niet op het spel zetten.

In Duitsland leidde het filmpje vooral tot beroering omdat de in het Arabisch uitgesproken tekst wordt begeleid door Duitse ondertitels. Dat kan erop wijzen dat de groepering steun krijgt uit Duitsland.

Spiegel Online
Köhler ruft Geiselnehmer im Irak zu Freilassung auf

FAZ.Net
Köhler appelliert an Entführer

Süddeutsche Zeitung
Köhler schickt Video-Botschaft an Geiselnehmer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger