Milde uitspraak in Berlijns bankschandaal
Nieuws

Achtergrond - 22 maart 2007

(22 maart 2007) Dubieuze leningen van de Berlin-Hannoverschen Hypothekbank zadelden Berlijn zes jaar geleden op met een gigantische schuld. Gisteren heeft een Berlijnse rechtbank hoofdverdachte Klaus Landowsky tot een voorwaardelijke straf veroordeeld.

Het bankschandaal deed de Duitse hoofdstad in 2001 schudden op zijn grondvesten. De publieke verontwaardiging was enorm toen bleek dat verdachte kredieten van de Berlin-Hannoverschen Hypothekbank (kortweg Berlin Hyp) aan vastgoedconcern Aubis de stad hadden opgezadeld met een schuld van ongeveer 1,7 miljard euro. De Berlijnse deelstaatregering van SPD en CDU onder burgemeester Eberhard Diepgen (CDU) kwam ten val. Zijn partij, die sinds de Duitse eenwording onafgebroken op het pluche had gezeten, raakte in een diepe crisis. De Berlijnse belastingbetaler draait zes jaar later nog steeds op voor de gevolgen van de transacties van de Berlin Hyp.

Een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf heeft de hoofdverdachte Klaus Landowsky vandaag gekregen voor zijn aandeel in de affaire. Tegen de ooit machtige Berlijnse bankier en tevens fractievoorzitter van de CDU in de Berlijnse deelstaat had het OM vier jaar cel geëist. Vier bankmanagers kregen ook een voorwaardelijke straf, acht anderen werden vrijgesproken.

Het OM verweet Landowsky en twaalf andere managers van Berlin-Hyp, dochter van de Berlijnse deelstaatbank Berliner Bankgesellschaft, alle regels aan hun laars te hebben gelapt bij de verlening van kredieten ter hoogte van 235 miljoen aan vastgoedbedrijf Aubis. Zo had de bank ondanks waarschuwingen nagelaten de kredietwaardigheid van de vastgoedhandelaar te onderzoeken.

Kritiek had de rechter op de “ongehoorde en premature” manier waarop Landowsky de afgelopen jaren in de media en de openbaarheid aan de schandpaal genageld was. De oud-politicus was volgens de rechter een man die zich ondanks alles toch altijd om het wel en wee van de stad bekommerd had.

De affaire kwam aan het rollen toen in 2001 bekend werd dat Landowsky een gift van vastgoedhandelaar Aubis ter waarde van 40 duizend D-mark (ongeveer 20 duizend euro) had gebruikt om de partijkas van de Berlijnse CDU te spekken. Daarop viel de Berlijnse deelstaatregering van burgemeester Diepgen.

Aubis gebruikte de geleende miljoenen van Landowsky’s Berlin Hyp om op grote schaal Oost-Duitse flats, zogeheten Plattenbauten, op te kopen en vervolgens te renoveren. De saneringskosten waren echter torenhoog terwijl de flats bleven leegstaan.

Door de “oncontroleerbare kooplust” van Aubis, aldus de rechter, raakte de bank van Landowsky in grote problemen. De deelstaat Berlijn moest voor 21 miljard borg staan om te voorkomen dat het moederbedrijf van de Berlin Hyp, de Berliner Bankgesellschaft, op last van de toezichthouder de deuren moest sluiten. Elke tweede Berlijner had een rekening lopen bij de Bankgesellschaft.

Landowsky heeft steeds volgehouden onschuldig te zijn. Hij gaat in hoger beroep.

Spiegel
Gericht verurteilt Landowsky zu Bewährungsstrafe

Der Tagesspiegel
Landowsky schuldig – aber frei

FAZ.NET
Das vorletzte Wort für Landowsky

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger