Duitse banken vrezen voor hedgefondsen
Nieuws

Achtergrond - 23 april 2007

(23 april 2007) De fusie tussen het Britse Barclays en de ABN Amro is ook in Duitsland voorpaginanieuws. De media in Duitsland vrezen vooral dat Duitse banken als Commerzbank en Deutsche Bank eenzelfde lot beschoren is als hun Nederlandse rivaal.

“Barclays slokt ABN Amro op” en “Historische bankenfusie”: ook de Duitse kranten pakken groot uit over de overname van de Nederlandse bank ABN Amro door het Britse Barclays. De meeste aandacht gaat uit naar de rol van de zogenoemde hedgefondsen, die met hun agressieve beleggingen ook voor het voortbestaan van Duitse banken verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

Ondernemingen als de Deutsche Bank en de Commerzbank zijn klein in vergelijking met hun buitenlandse concurrenten. Zo heeft Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, zo’n 40 duizend werknemers minder dan ABN AMRO, terwijl ook de beurswaarde van de hoogst genoteerde Duitse bank inmiddels beduidend onder die van ABN Amro ligt.

De Duitse kranten zijn bang dat de bescheiden Duitse banken gemakkelijke prooien zullen vormen voor financiële “haaien” als het hedgefonds The Children's Investment Fund (TCI), dat aan de basis stond van de overname-affaire rond ABN Amro. Maar ook andere Duitse instellingen lopen gevaar. Zo zou het oog van de hedgefondsen inmiddels zijn gevallen op Münchener Rück AG, de op één na grootste herverzekeraar ter wereld. Münchener Rück zou zich met zijn grote geldreserves, dalende koersen en lucratieve onderdelen als ERGO Versicherungsgruppe uitstekend lenen voor een aanval van een hedgefonds.

Twee jaar geleden verhinderde hedgefonds TCI nog de overname van de Londense beurs door Deutsche Börse AG. Dit leidde tot het ontslag van Werner Seifert, het toenmalige hoofd van het Duitse beursbedrijf.

Spiegel Online
Streichholz am Ölfass

Die Welt
Barclays und ABN Amro fusionieren zu Megabank

Süddeutsche Zeitung
Spektakuläre Fusion: Barclays schluckt ABN Amro

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger