Duitsland verlaagt ondernemingsbelasting
Nieuws

Achtergrond - 25 mei 2007

(25 mei 2007) Het Duitse parlement heeft vandaag de ondernemingsbelasting met bijna tien procent verlaagd. Het hoge Duitse tarief schuift daarmee op naar de Europese middenmoot. De maatregel moet Duitsland als standplaats aantrekkelijker maken.

De omstreden verlaging van de ondernemingsbelasting van bijna 39 naar krap dertig procent is één van de belangrijke economische projecten van de grote coalitie. Het besluit, dat op 1 januari 2008 zijn beslag krijgt, is onderdeel van een pakket aan belastingmaatregelen gericht op verlichting van de fiscale druk op ondernemers. Tot vandaag was Duitsland Europese koploper op belastinggebied. Dankzij het verlaagde tarief staat de Bondsrepubliek op ooghoogte met Groot-Brittannië.

Het economische succes van Ierland mag de Duitsers tot voorbeeld geweest zijn. De spectaculaire economische groei van het land, dat tot voor kort de status van achtergebleven gebied bezat, wordt voor een groot deel veroorzaakt door het in 2003 ingevoerde lage belastingtarief van 12,5 procent, dat als een magneet werkt op buitenlandse investeerders. In Nederland is de winstbelasting op 1 januari verlaagd van bijna dertig naar 25 procent.

De Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück (SPD) noemde de verlaging een “investering in de toekomst”, oppositiepartij Die Grünen mopperde over een overbodige stap nu de Duitse economie bloeit.

Keerzijde van de verlaging vormen de lagere inkomsten van de overheid, die tot gevolg kunnen hebben dat bijvoorbeeld sociale voorzieningen onder druk komen te staan. Om de geschatte derving van 30 miljard aan belastinggelden op te vangen, heeft de Duitse fiscus elf maatregelen tot tegenfinanciering getroffen, waaronder een verscherping van de belastingaftrek.

Handelsblatt.de
Nicht länger Schlusslicht

FAZ.net
Lockruf aus Deutschland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger