Duitse werkloosheid duikt onder de vier miljoen
Nieuws

Achtergrond - 2 mei 2007

(2 mei 2007) De Duitse arbeidsmarkt blijft aantrekken. Met 3,9 miljoen werklozen werd in april de laagste stand bereikt sinds 2002. Daarmee zit het Duitse werkloosheidscijfer eindelijk weer onder het Europese gemiddelde.

De jongste cijfers van het overkoepelende Duitse arbeidsbureau, de Bundesagentur für Arbeit, logenstraffen de angst dat de economische opleving een vroegtijdig einde beschoren zou zijn. Voorspellingen dat bijvoorbeeld de per 1 januari afgekondigde btw-verhoging de hervonden Duitse koopdrift de nek zou omdraaien, werden niet bewaarheid. Het herstel van de Duitse arbeidsmarkt lijkt een duurzaam karakter te hebben.

In april daalde het aantal werklozen met 114 duizend, waarmee de seizoensgebonden winterse stijging van het aantal werklozen teniet werd gedaan. Deze toename viel dankzij het zachte winterweer sowieso lager uit dan in voorgaande jaren. Het Duitse werkloosheidscijfer ligt volgens de Bundesagentur für Arbeit nu op 9,5 procent.

Volgens berekeningen van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, ligt de Duitse werkloosheid voor het eerst sinds 2003 weer onder het Europese gemiddelde. De Eurostatcijfers liggen doorgaans onder de waarden die de EU-landen zelf registreren, maar gelden wel als onderling vergelijkbaar. Volgens Eurostat bedraagt de werkloosheid in de eurozone 7,3 procent, het Duitse percentage komt op 7,1. Denemarken en Nederland zijn volgens Eurostat de Europese koplopers, met respectievelijk 3,4 en 3,5 procent werkloosheid. Polen is hekkensluiter.

De gunstige conjuncturele ontwikkeling is volgens het Duitse arbeidsbureau de voornaamste reden achter de dalende werkloosheid. Daarnaast zitten de instanties Duitse werklozen dicht op de huid en werpt een intensieve bemiddeling door uitzendbureaus zijn vruchten af. Minister van Economische Zaken Franz Müntefering (SPD) gaat ervan uit dat de gunstige ontwikkeling doorzet, een conclusie die verschillende gezaghebbende onderzoeksinstituten onderschrijven.

De machtige Duitse industrievakbond IG Metall greep de goede economische vooruitzichten aan om op 1 mei, de Dag van de Arbeid, een loonsverhoging van 6,5 procent te eisen. Door het hele land vonden massale demonstraties plaats. Ook voor de komende dagen zijn acties aangekondigd. Volgens IG Metall zullen meer dan honderdduizend vakbondsleden hun werk tijdelijk neerleggen als een eerste waarschuwing. De werkgevers willen niet verder gaan dan een loonsverhoging van 2,5 procent.

FAZ.net
BA bestätigt Münteferings gute Nachrichten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger