Duitsland vreest terreuraanslagen in eigen land
Nieuws

Achtergrond - 22 juni 2007

(22 juni 2007) Duitsland bereidt zich voor op mogelijke terreuraanslagen. Het gevaar is volgens de regering sinds 2001 niet meer zo groot geweest. In Pakistan zijn mogelijke terroristen op weg naar Duitsland gearresteerd.

Staatssecretaris August Hanning van Binnenlandse Zaken informeerde gisteravond Duitse journalisten over de nieuwe terreurdreiging na het wekelijkse overleg met de Duitse veiligheidsinstanties. Normaal komt daar niet veel nieuws uit naar voren. Gisteren liet Hanning weten “gealarmeerd” te zijn. Verschillende puzzelstukjes informatie vallen volgens hem nu samen. “We zijn midden in het vizier van de islamitische terreur terecht gekomen.”

Zowel Duitse als buitenlandse veiligheidsdiensten ontvangen steeds meer aanwijzingen dat verschillende groepen en individuele extremisten aanslagen voorbereiden, ook in Duitsland. Zo is er een videoband opgedoken, die op 9 juni is opgenomen in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan. Daarop is te zien hoe vier terreurgroepen afscheid nemen. Een van die groepen zou, zo blijkt uit de band, naar Duitsland vertrekken, de andere drie naar Canada, Engeland en de Verenigde Staten. Zij moeten wraak nemen voor de oorlog in Afghanistan.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft via Amerikaanse geheime diensten ontdekt dat momenteel minstens tien Duitsers worden opgeleid in trainingskampen in Pakistan om zich op terreurmissies voor te bereiden. Bovendien werden op 10 juni drie mannen in Pakistan gearresteerd, van wie er twee Duits zijn. Zij hadden satelliettelefoons en zendontvangers bij zich. De Pakistaanse veiligheidsdiensten houden er rekening mee dat ze een aanslag aan het voorbereiden waren. Een van de Duitsers geldt in Duitsland al geruime tijd als gevaarlijk. Kort na deze arrestatie werd in dezelfde regio nog een andere Duitser opgepakt. Ook hij geldt als gevaarlijk.

De Duitse instanties vrezen ook meer aanslagen op Duitsers in Afghanistan. Een paar weken geleden kwamen daar drie Duitse soldaten om bij een zelfmoordaanslag. Ook zijn medewerkers van de Duitse ambassade en van hulporganisaties de afgelopen weken aangevallen. Veiligheidsexperts sluiten inmiddels niets meer uit. In het najaar besluit de Bondsdag of het Duitse leger nog langer in Afghanistan blijft. Die beslissing willen terroristen beïnvloeden met aanslagen, vrezen de experts.

Duitsland heeft de samenwerking met andere veiligheidsdiensten, zoals die van de VS, Pakistan en Afghanistan, inmiddels geïntensiveerd. Verschillende delegaties van de veiligheidsdienst en de ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken zijn inmiddels naar Amerika en Pakistan vertrokken voor een "operatieve informatieuitwisseling". De grenscontroles in eigen land zijn aangescherpt. Duitse media gaan ervan uit dat de regering binnenkort ook de bevolking op mogelijke aanslagen wil voorbereiden.

Spiegel Online
Deutsche Ermittler in höchster Alarmbereitschaft

Welt.de
Zehn "Terror-Azubis" in Deutschland entdeckt

ZDF Heute.de
Bundesregierung: Terrorgefahr hat sich erhöht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger