'Bengel' Van der Vaart dwingt respect af op veld
Nieuws

Achtergrond - 20 augustus 2007

(20 augustus 2007) Rafael van der Vaart is momenteel de meest besproken voetballer van de Bundesliga. Zijn pogingen een transfer naar Valencia af te dwingen, kunnen in de Duitse media maar op weinig respect rekenen. Gelukkig voor hem maakt zijn spel voor zijn huidige club HSV veel goed.

Dagblad Die Welt noemt Van der Vaart, die duidelijk heeft gemaakt dat hij dolgraag zou ingaan op het bod van de Spaanse topclub FC Valencia, “de grootste opstandeling uit de clubgeschiedenis”. Zijn contract bij de Hamburgse club HSV loopt nog door tot 2009. Maar belangrijker is dat het vertrek van spelmaker Van der Vaart voor zijn huidige club sportieve zelfmoord zou betekenen. Want het zal lastig worden vóór 31 augustus, wanneer de transfermarkt sluit, een gelijkwaardige vervanger te vinden. HSV-trainer Huub Stevens wil hem dan ook onder geen beding laten gaan.

Van der Vaart tart zijn club ondertussen met gepeperde uitspraken in de media. “HSV moet met Valencia aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Dat is het enige wat zin heeft”, zo zei hij tegen Die Welt. Hij viel op een verdacht moment uit met een al even verdachte blessure en liet zich zelfs fotograferen met het shirt van Valencia in de hand. Vooral die actie kwam hem op kritiek te staan. Die Welt: “Van der Vaart gedraagt zich als onbeschofte bengel, die zeurend en jengelend zijn eigen willetje probeert door te drijven, tegen alle contracten in.”

De Frankfurter Allgemeine Zeitung noemt hem een “provocateur” en tekent op uit de mond van ex-voetballer Uwe Seeler: “Wat hij heeft gedaan is niet in orde. Zulke grappen moet je achterwege laten.” Diezelfde Seeler, zo schrijft Der Spiegel veelzeggend, liet in zijn tijd als topspeler van HSV een miljoenenbod van Inter Milan schieten – “en is in Hamburg sindsdien onsterfelijk”.

Zo kritisch als de kranten zijn over Van der Vaarts houding, zo positief zijn ze over zijn spel van gisteren. De middenvelder scoorde de enige treffer in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Bayer Leverkusen en werd naderhand uitgeroepen tot man van de wedstrijd. De Frankfurter Allgemeine laat dan ook lyrisch op het Seeler-citaat volgen: “Op het veld was Van der Vaart helemaal niet in de stemming voor grappen. De ene na de andere bal legde hij zijn medespelers panklaar voor de voeten.”

Boulevardkrant Bild snapt niet dat de goal van Van der Vaart – of “Van der Verrat”, zoals het dagblad hem consequent noemt – voor zijn medespelers opweegt tegen zijn “provocaties”. “1-0 tegen Leverkusen. HSV bejubelt plotseling Van der Verrat! Een bizarre affaire.” Niettemin hoopt Bild dat Van der Vaart in Hamburg blijft - ongetwijfeld ook uit eigen belang, want het societykoppel Van der Vaart en Sylvie Meis vulde met grote regelmaat de pagina's van Duitslands grootste krant.

De Süddeutsche Zeitung richt zich als enige krant in zijn commentaar niet op Van der Vaart persoonlijk, maar op het huidige transfersysteem in het voetbal. Dat langlopende contracten worden afgekocht, wordt volgens het dagblad door clubs ingecalculeerd. Natuurlijk wil HSV Van der Vaart dan ook vóór 2009 verkopen, want daarna kan hij gratis weg. “In principe zeurt Van der Vaart alleen maar een jaar te vroeg om een transfer – of een paar weken te laat”, zo constateert de Süddeutsche droogjes.

Welt Online
Van der Vaart trifft – und wird wohl bleiben

FAZ.NET
Beifall und Pfiffe für van der Vaart

Spiegel Online
"Der HSV ist ein Superverein"

Süddeutsche.de
Morbus Chelsea

Bild.de
HSV feiert van der Verrat

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger