HSV-fans jagen pers vergadering uit
Nieuws

Achtergrond - 12 december 2006

(12 december 2006) De sportief aangeslagen voetbalclub HSV Hamburg van aanvoerder Rafael van der Vaart strompelt van incident naar incident. Woedende fans stuurden gisteren alle journalisten de jaarlijkse ledenvergadering uit.

De Hamburgse voetbalclub, die het seizoen met grote ambities begon, bungelt onderaan de ranglijst van de Bundesliga met maar één punt meer dan de nummer laatst, Mainz 05. De frustratie is groot. De geplaagde HSV-trainer Thomas Doll had met vooruitziende blik aangekondigd dat zijn spelers de ledenvergadering in een Hamburgs congrescentrum niet zouden bijwonen. De verwachte toorn van de fans zou funest zijn voor de concentratie van zijn voetballers, redeneerde de trainer. Hij kreeg gelijk.

Onder hevig boegeroep en kreten als Presse raus!  koelden de meer dan vijftienhonderd stemgerechtigde leden van de voetbalclub hun woede op het aanwezige journaille. Dat moest na een ingelaste stemronde de vergaderzaal verlaten. Vijftig verslaggevers, fotografen en cameramensen dropen af, door spreekkoren en gejoel begeleid.

Het incident lijkt exemplarisch voor de staat van ontbinding waarin de club van aanvoerder Van der Vaart zich bevindt. HSV wist in de eerste seizoenshelft maar twee wedstrijden te winnen. En die tweede winstpartij, vorige week tegen CSKA Moskou in de Champions League, ging nergens meer om. HSV was al uitgeschakeld. Tijdens dit duel zorgde verdediger en (voormalig) publiekslieveling Thimothee Atouba voor een klein schandaal door met de middelvinger (Stinkefinger) het Hamburgse publiek herhaaldelijk te bedanken voor hun fluitconcerten. Bij aanvoerder Van der Vaart waren de week daarvoor de stoppen doorgeslagen. Na een grove overtreding in het verloren duel tegen degradatiekandidaat VfL Bochum (1-2) vloog hij met rood van het veld.

Het is de gebrekkige trefzekerheid van de voorhoede die de Hamburgse afdaling naar de kelder van de Duitse ranglijst onvermijdelijk maakt. In zestien Bundesliga-wedstrijden wist de club slechts dertien maal te scoren. De huidige nummer één Werder Bremen maakte er dit seizoen al 45. En dat doet pijn voor de club die zich bij de seizoensstart had voorgenomen het grote jongens als Bayern München, Schalke, en Werder Bremen moeilijk te maken. Vorig seizoen eindigde HSV als derde, op slechts twee punten afstand van de nummer twee.

Om de crisis te lijf te gaan, kondigde trainer Thomas Doll aan de kerstvakantie van zijn selectie een week in te korten. In plaats van op 3 januari moeten de voetballers zich nu al de dag na kerst melden op het trainingveld. Maar het is de vraag of Doll dit als trainer zal meemaken. Het bestuur van de Hamburgse club wil de uitslag van de laatste wedstrijd deze seizoenshelft, aanstaande zaterdag tegen Alemannia Aachen, aangrijpen om zich op Dolls toekomst te beraden. Doll verwoorde het zelf zo: “Het zou heel gaaf zijn, als ik er na Kerstmis nog bij zou horen.”

De stand in de Bundesliga

Die Welt
HSV-Versammlung ergebnislos abgebrochen 
HSV: Schwer angeschlagen

Bild.de
HSV immer chaotischer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger