Stasi: 'BND best geïnformeerde dienst'
Kort nieuws

Achtergrond - 26 september 2007

(26 september 2007) Geen enkele veiligheidsdienst was zo goed op de hoogte van de gang van zaken in de DDR als de West-Duitse inlichtingendienst BND. Dat blijkt uit stukken van de DDR-spionagedienst Stasi. Een opsteker voor de BND, die in Duitsland geen goede naam heeft.

Al jaren kampt de BND met kritiek: de Duitse geheime agenten gelden als slecht geïnformeerd en de dienst raakte door verschillende affaires in opspraak. Voor de Stasi echter, zo blijkt uit stukken van de Oost-Duitse geheime dienst uit 1980, was de BND de best geïnformeerde dienst ter wereld.

Niet alleen wisten de West-Duitsers precies waar in de DDR het “militaire potentieel” van de Sowjet-Unie aanwezig was, maar ook waren ze van alle westerse geheime diensten “het best voorbereid” op de bouw van de Muur op 13 augustus 1961. Een opmerkelijk kunststuk, omdat naar schatting slechts zestig personen in de DDR op de hoogte waren van de bouw van de Muur.

Veel van de kennis die de BND in die jaren verzamelde, was afkomstig van gewone DDR-burgers, die werkzaam waren in Russische kazernes in Oost-Duitsland. De Muur werd volgens de Britse historicus Paul Madrell dan ook niet alleen maar gebouwd om de massale vlucht van DDR-burgers naar het Westen in te perken. Het afsluiten van de grens naar de BRD moest ook verhinderen dat de BND aan informatie kwam.    

Na 1961 werd het verzamelen van informatie inderdaad een stuk lastiger en was de BND steeds meer aangewezen op spionnen uit eigen land.

Spiegel Online
Stasi-Lob für den BND

Welt Online
10.000 DDR-Bürger spionierten für den Westen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger