Gehucht verzet zich tegen piramide
Kort nieuws

Achtergrond - 1 oktober 2007

(1 oktober 2007) Het piepkleine dorpje Streetz is in rep en roer: in hun gemeente moet het grootste bouwwerk aller tijden verrijzen, een immense piramide als grafmonument voor miljoenen mensen.

Het plan van de kunstenaars Ingo Niermann en Jens Thiel is even eenvoudig als bizar: in een betonblok van 90 bij 90 bij 60 centimeter wordt de as van een overledene gestopt. Deze betonblokken worden vervolgens, al dan niet versierd of van inscriptie voorzien, tot een piramide gestapeld. Zo ontstaat in de loop der jaren een steeds grotere piramide, die – in potentie – kan uitgroeien tot het grootste bouwwerk ter wereld. En dat allemaal in de achtertuin van Streetz, een klein dorpje van 240 inwoners in het Oost-Duitse Saksen-Anhalt.

De inwoners van Streetz zijn niet erg in hun nopjes met het kunstproject. "Dan gaat bij ons straks de zon vijf uur eerder onder", zegt burgemeester Klaus Grünheidt over het door de Maya-cultuur geïnspireerde bouwsel, dat wel 500 meter hoog kan worden. De dorpelingen laten het er dan ook niet bij zitten. Ze beschilderen spandoeken en verzamelen handtekeningen tegen de komst van het "massagraf".

Of de piramide ooit in Streetz te zien zal zijn, valt misschien te betwijfelen. Maar één ding weten de initiatiefnemers zeker: hun piramide zal er komen. “Of het nou in Arkansas, Kent of voor de toren in Sjanghai gebouwd wordt, is ons om het even”, zegt Jens Thiel. Want helemaal een luchtkasteel is het plan niet: de vooraanstaande Duitse Kulturstiftung heeft al 89.000 euro subsidie in het project geïnvesteerd.

Heute.de
Neues Weltwunder für Sachsen-Anhalt

Financial Times Deutschland
Die Riesen-Pyramide von Sachsen-Anhalt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger