Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU/CSU en SPD presenteren regeerakkoord
Nog geen afspraken over verdeling ministersposten

Achtergrond - 27 november 2013

CDU/CSU en SPD presenteren vandaag hun regeerakkoord voor de grote coalitie die ze willen gaan vormen. Op twitter wordt het coalitieverdrag de #GroKo-Deal (krokodil) genoemd. Duitsland schuift met deze regering op naar links, is het commentaar in de Duitse media. De belangrijkste punten op een rij.

CDU/CSU en SPD presenteren regeerakkoord
© dpa/picture-alliance
Partijvoorziters Gabriel (SPD), Merkel (CDU) en Seehofer (CSU) met het regeerakkoord

Minimumloon:

Duitsland krijgt een algemeen geldend wettelijk minimumloon van 8,50 euro per uur. Dat wordt per 1 januari 2015 ingevoerd. Voor sommige sectoren gelden langere overgangstermijnen. Dit punt was belangrijk voor de SPD, die het als harde eis stelde in de coalitieonderhandelingen. 

Tolheffing:

De bedoeling is dat de nieuwe regering in 2014 een tolheffing voor buitenlanders op de Duitse snelwegen invoert. Dit was een belangrijk punt voor de Beierse CSU. Maar de voorwaarden zijn zo geformuleerd dat onduidelijk is of de tolheffing ook echt komt.

Dubbele nationaliteit: 

Kinderen van niet-Duitse ouders die in Duitsland zijn geboren, krijgen recht op een dubbele nationaliteit. Ook dat was een belangrijk punt voor de SPD. Tot nu toe moesten in Duitsland geboren kinderen van buitenlandse ouders als ze 23 jaar waren kiezen voor een van de nationaliteiten.

Pensioenen:

Moeders met kinderen die voor 1992 zijn geboren krijgen meer pensioen, de zogeheten Mütterrente. Daarmee worden hun pensioenrechten gelijk getrokken met die van vrouwen die na 1992 kinderen kregen en langer recht hadden op ouderschapsverlof inclusief pensioen. Het was een belangrijke eis van de CDU. De SPD krijgt haar zin bij de invoering van pensioenen voor mensen van 63 jaar die 45 jaar hebben gewerkt. Waar deze pensioenregelingen van worden betaald, is niet duidelijk. Meer over het Duitse pensioenstelsel >>

'Vorratsdatenspeicherung'

De nieuwe regering gaat de Europese richtlijn voor de opslag van telecommunicatiegegevens invoeren. Tot nu toe blokkeerde Duitsland deze Vorratsdatenspeicherung, omdat de ministers in het vorige kabinet het niet eens konden worden over de voorwaarden waaronder gegevens van telefoon- en internetverkeer mogen worden bewaard.

Belastingen:

Er komen geen belastingverhogingen, een belangrijke eis van de CDU. Vanaf 2015 mag de regering ook geen nieuwe schulden meer maken. Tegelijkertijd willen CDU/CSU en SPD gemeentes en regio's financieel tegemoet komen, bijvoorbeeld voor investeringen in de infrastructuur. Onduidelijk is hoe dat moet worden gefinancierd.  

Energiebeleid:

De nieuwe regering geeft minder subsidies voor zonne- en windenergie; subsidies voor kolen- en gascentrales blijven. Er komt geen wet met nieuwe doelstellingen voor CO2-reductie, iets wat de SPD graag wilde. Meer over de problemen bij het Duitse energiebeleid >>

Europa:

Het regeerakkoord bevat geen vastomlijnde plannen over de ontwikkeling van de Europese Unie en over de vraag hoe de nieuwe regering de eurocrisis wil aanpakken. Meer over Duitsland en Europa >>

Homohuwelijk:

De grote coalitie schrijft in het regeerakkoord dat ze een einde wil maken aan "bestaande discriminatie" van homostellen ten opzichte van heteroparen. In de praktijk gaat het om het adoptierecht, dat homostellen niet hebben en heteroparen wel. De verwachting is dat het Constitutioneel Hof tijdens de komende regeringsperiode besluit dat homoparen ook kinderen mogen adopteren. De CDU wil een dergelijke wet zelf niet indienen, omdat het bij de achterban gevoelig ligt. De SPD wil gelijke behandeling van homo's en hetero's.   

#GroKo-Deal 

Het 185 pagina's tellende regeerakkoord wordt op twitter de #Groko-Deal (krokodil) genoemd. GroKo is de afkorting van Große Koalition, zoals Duitsland een regering van CDU/CSU en SPD noemt. De officiële naam van het coalitieverdrag luidt: 'Deutschlands Zukunft gestalten' (Duitslands toekomst vormgeven).

Over de verdeling van de ministersposten zijn nog geen afspraken gemaakt. Wel is zeker dat als er een grote coalitie komt, Merkel weer kanselier wordt. Duitse media gaan er vanuit dat Wolfgang Schäuble (CDU) minister van Financiën blijft en dat Frank-Walter Steinmeier (SPD) weer minister van Buitenlandse Zaken wordt. Hij was dat ook al in het kabinet Merkel-I, van 2005 tot en met 2009.

De herverkiezing van Merkel als kanselier staat nu gepland voor 17 december. Voor die tijd mogen de SPD-leden zich uitspreken over het regeerakkoord. Als de SPD-leden het goedkeuren, kan de nieuwe regering voor kerst een feit zijn. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger