Duitsland zet de VS onder druk om klimaat
Nieuws

Achtergrond - 13 december 2007

(13 december 2007) Duitsland dreigt met een boycot van een door Amerika geïnitieerde milieuconferentie, mochten de Verenigde Staten dwars blijven liggen op de VN-klimaattop op Bali. Amerika weigert toezeggingen te doen over terugdringing van de CO2-uitstoot.

De Duitse minister van Milieu Sigmar Gabriel (SPD) dreigt de Amerikaanse uitnodiging voor de top volgende maand op Hawaï af te slaan als de VN-klimaatconferentie geen duidelijke resultaten oplevert.

Duitsland en de Europese Unie willen in de slotverklaring van de klimaattop op Bali een beoogde reductie van de broeikasuitstoot opnemen van 25 tot 40 procent vóór het jaar 2020.

De Verenigde Staten weigeren zich echter vast te pinnen op specifieke getallen. Ook China en Japan willen geen vaste percentages.

Geen duidelijk doel

Gabriel kan weinig waardering opbrengen voor de Amerikaanse houding. “Ik begrijp niet waar we op Bali over moeten praten zonder duidelijke doelen te stellen. Zonder een helder objectief voor het jaar 2020 of 2050 kunnen we ons gezicht niet thuis vertonen.”

Weer een nieuwe klimaatconferentie beleggen, zoals de regering-Bush voorstelt, zet volgens de minister geen zoden aan de dijk. “De Verenigde Staten moeten accepteren dat we ons een doel moeten stellen, om überhaupt te kunnen zien of de middelen toereikend zijn.”

Major Economies Meeting

In de Hawaïaanse hoofdstad Honolulu vindt volgende maand de door de Amerikaanse regering georganiseerde Major Economies Meeting plaats, een bijeenkomst van de zeventien landen met de grootste broeikasuitstoot, waaronder Duitsland. Het Witte Huis zegt met de conferentie gemeenschappelijke doelen te willen stellen voor het terugbrengen van de broeikasuitstoot.

De zeventien landen tekenen samen voor meer dan tachtig procent van de mondiale CO2-emissie.

Merkel telefoneert met Bush

Bondskanselier Merkel heeft inmiddels met president Bush gebeld om de Amerikanen alsnog tot een compromis te brengen.

De klimaatconferentie op Bali duurt nog tot morgen.

FAZ.NET
Merkel interveniert bei Klimakonferenz

Spiegel Online
Klimakonferenz auf Bali: Gabriel setzt Bush unter Druck

Der Tagesspiegel
Klimagipfel auf Bali

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger