Duitsland wil niets weten van groenere auto's
Nieuws

Achtergrond - 20 december 2007

(20 december 2007) De Duitse regering heeft opnieuw laten zien waar haar milieubewustzijn ophoudt. EU-plannen voor schonere auto’s deed de coalitie van Angela Merkel af als een “vernietigingsveldtocht” tegen de Duitse auto-industrie.

De Europese Commissie onthulde deze week haar voorstel om de CO2-uitstoot van auto’s te verminderen. Nieuw geproduceerde auto’s wil de EU een maximumuitstoot van 130 gram per kilometer CO2 opleggen. Gaan de voertuigen daar overheen, dan krijgen de fabrikanten flinke boetes, tot 95 euro per gram CO2 per kilometer.

Grote auto’s stoten meer CO2 uit en hebben dus meer aanpassingen nodig, kondigde initiatiefnemer de Griekse eurocommissaris Stavros Dimas aan.

Duitse auto voornaamste slachtoffer

Duitsland is de Europese bakermat van de grote, luxe auto en krijgt het meest te verduren. Autofabrikanten in Frankrijk en Italië hebben veel minder te vrezen omdat ze kleinere voertuigen bouwen. Dat is oneerlijke concurrentie, roept Duitsland luidkeels.

De Duitse woede om het nieuwste EU-voorstel is een herhaling van zetten. Begin februari, toen de EU-plannen voor het eerst bekend werden, gaf kanselier Merkel aan deze “uit alle macht te bestrijden”. Haar reactie stak schril af bij alle fraaie milieuparagrafen in het programma dat Duitsland als nieuwe EU-voorzitter had gepresenteerd.

Pijnlijk moment

En ook nu komt de Duitse uithaal op een pijnlijk moment. Deze week klopten Merkel en haar minister van Milieu Sigmar Gabriel (SPD) zichzelf nog op de borst omdat de Duitse diplomatieke druk op de Verenigde Staten de VN-klimaattop in Bali zou hebben gered.

Gabriel was gisteren de minister die beweerde dat de EU-plannen niets met milieubeleid te maken hebben. Het doel van het voorstel was "een concurrentiestrijd tussen de Duitse, Franse en Italiaanse autobouwers te voeren."

Zijn collega van Economische Zaken Michael Glos (CDU) noemde ze zelfs een Vernichtungsfeldzug, een term die accociaties oproept met de nazi-uitdrukking Vernichtungskrieg, waarmee de veldtocht tegen de Sovjet-Unie werd bedoeld.

Groene woede om 'schijnheilige' milieu-Merkel

De Duitse Groenen hadden geen goed woord voor de “schijnheiligheid” van de “zelfbenoemde milieukanselier”. Zij brachten in herinnering dat Merkel ook de invoering van een maximumsnelheid op de Autobahn afwees.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger