Kabinet stelt economische prognoses bij
Nieuws

Achtergrond - 23 januari 2008

(23 januari 2008) De Bondsregering voorziet dit jaar een lagere economische groei als gevolg van de wereldwijde financiële crisis. Vooral de export zal daaronder te lijden hebben. Toch toonde het kabinet zich ook optimistisch. 

De stier als symbool voor de Duitse beurs in Frankfurt. Afbeelding: Marcelo Tourne, www.flickr.comVandaag presenteert het kabinet van kanselier Angela Merkel (CDU) haar economisch jaarverslag voor 2008. Daarin wordt het financiële en economische beleid verantwoord en de economische prognoses voor het huidige jaar gegeven.

Oorspronkelijk waren die op een groei van 2 procent beraamd, maar Merkel gaf reeds te kennen dat dat cijfer bijgesteld zal worden naar 1,7 procent. Afgelopen jaar groeide de Duitse economie nog met 2,5 procent.

Risico's

Volgens de krant Financial Times Deutschland waarschuwt de regering in haar verslag tevens voor talrijke risico’s die het conjunctuurverloop van 2008 kunnen beïnvloeden.

Naast inflatiegevaar hebben die volgens de krant vooral te maken met de turbulentie op de financiële markten en met de internationale handel. Duitsland is daar als grootste exporterende land ter wereld erg afhankelijk van.

Blij

Merkel, minister Peer Steinbrück van Financiën (SPD) en minister Michael Glos van Economische Zaken (CDU) benadrukten echter al bij voorbaat dat de dreigende recessie in de Verenigde Staten de Duitse economie niet acuut in gevaar brengt.

“De economische groei is minder dan verwacht, maar nog altijd om blij van te worden,” aldus Steinbrück. Ook de bondskanselier verzekerde: “Er zijn geen voortekens voor een recessie in Duitsland”.

Kredietcrisis

Axel Weber, de president van de Duitse Bundesbank, is daar minder gerust op. Zo lang er steeds nieuwe banken te kennen geven slachtoffer te zijn van de kredietcrisis, zoals onlangs de Westdeutsche Landesbank, ziet hij de economie nog niet buiten gevaar. Hij riep de Duitse bankwereld in het tijdschrift Focus Money daarom op tot meer transparantie.

De Duitse beurs lijkt zich langzaam te herstellen van de grote koersverliezen van begin van de week. De belangrijkste beursindex DAX begon woensdag met een lichte stijging, maar zakte later op de dag weer licht in.

Welt Online / Spiegel Online / FAZ.NET

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger