Belastingschandaal breidt zich uit
Nieuws

Achtergrond - 18 februari 2008

In Duitsland is een onderzoek naar grootschalige belastingfraude in volle gang. Vorige week werd Deutsche Post-topman Zumwinkel al aangehouden wegens fraude. Voor deze week staan meer dan 100 huiszoekingen gepland.

Afbeelding: kozumel, www.flickr.comVorige week donderdag werd bij Klaus Zumwinkel huiszoeking gedaan. De 64-jarige bestuursvoorzitter van Deutsche Post werd vervolgens door de politie meegenomen voor verhoor.

Affaire houdt niet op bij Zumwinkel

De arrestatie van Zumwinkel is het begin van wat nu al Duitslands grootste belastingschandaal genoemd wordt. De Duitse overheid vermoedt dat vele rijke en invloedrijke personen frauduleus geld naar bankrekeningen in Liechtenstein hebben doorgesluisd. Er wordt rekening gehouden met honderden betrokkenen.

De totale omvang van de fraude zou volgens verschillende Duitse kranten 3 tot 4 miljard euro kunnen bedragen. Het openbaar ministerie wil deze berichtten bevestigen noch ontkennen.

Inlichtingendienst koopt informatie

Het schandaal is aan het rollen gebracht door een informant. De onbekende tipgever heeft een DVD met vertrouwelijke informatie van de Liechtensteinse LGT bank aangeboden aan de Duitse inlichtingendienst BND. De Duitse overheid bevestigt een honorarium aan de informant te hebben betaald. Naar verluidt zou het gaan om 4 tot 5 miljoen euro.

Vanuit Liechtenstein is woedend gereageerd op de deal die de BND met de informant sloot. De Liechtensteinse erfprins Alois spreekt zelfs van een aanval op zijn land. Het vorstendom meent dat de informatie op de DVD illegaal verkregen is en overweegt daarom juridische stappen tegen zowel de informant als de Duitse regering.

De kritiek die de laatste dagen vanuit Duitsland geuit is op het Liechtensteinse bankgeheim wordt door de erfprins verworpen. Het probleem licht volgens hem niet in Liechtenstein, maar bij de "criminele energie van de Duitsers".

Imagoschade

Het betrouwbare imago van het Duitse bedrijfsleven dreigt door deze affaire flinke schade op te lopen. Bondskanselier Merkel heeft aangeven zich te willen mengen in het debat over de maatschappelijke verantwoordelijkheid die topmanagers dragen. Hiertoe plant ze een serie één op één gesprekken.

Naar aanleiding van de informatie op de DVD zijn deze week per dag tientallen doorzoekingen van huizen en kantoren geplant op verschillende plaatsen in Duitsland.

Spiegel Online/Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger