Commotie om Duitse training van Libische agenten
Nieuws

Achtergrond - 7 april 2008

(7 april 2008) Training van Libische veiligheidsagenten door Duitse militairen en politie veroorzaakte dit weekend veel commotie. De Duitse veiligheidsdienst en de ambassade ontkennen betrokkenheid.

Afbeelding: Blaulichtfotograf. www.flickr.comDertig Duitse politiemannen en soldaten zouden in 2005/2006 Libische veiligheidsagenten hebben opgeleid. In een kazerne in Tripolis leerden ze 120 Libische agenten schepen te enteren en helikopters ten val te brengen.

De agenten en soldaten hielden de trainingen in hun vrije tijd, officieel in dienst van het Duitse veiligheidsbedrijf BDB Protection GmbH. Dit bedrijf ontving 1,6 miljoen euro van de Libische staat, die overigens voor het grootste deel contant werd uitbetaald.

Toch wordt ook de officiële betrokkenheid van het Duitse leger niet uitgesloten. Zo zou Wolfgang Schneiderhan, Duitslands hoogste officier in rang, volgens dagblad Der Tagesspiegel persoonlijk lijfwachten van de Libische leider Muammar al-Gaddafi hebben opgeleid.

Betrokkenheid van het leger

Woordvoerder van Buitenlandse Zaken Martin Jäger gaf toe dat de Duitse ambassade in Libië wist van de activiteiten. Het contact tussen de chef van BDB en een medewerker van de ambassade was echter vluchtig. “Er werd verzwegen dat bij het de operatie mogelijkerwijze ook politiemannen of soldaten betrokken waren,” aldus Jäger.

Volgens boulevardkrant Bild am Sonntag zou de omstreden operatie verband houden met een gijzelingsdrama op de Filippijnen in 2000. De Duitse familie Wallart werd destijds vrijgekocht, waardoor de toenmalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder bij Gaddafi in de schuld kwam te staan.

“Met de haren erbij gesleepte onzin”

“Het is met de haren erbij gesleepte onzin dat Schröder hierbij betrokken was,” weerlegt diens woordvoerder de beschuldigingen. De door Bild am Sonntag beschreven geheime ontmoeting met Gaddafi heeft volgens Schröder nooit plaatsgevonden.

In de Duitse politiek is vooral ophef ontstaan over de onwetendheid van de Duitse veiligheidsdienst (BND). Er gaan in het parlement stemmen op om verder onderzoek in te stellen en de controle op de veiligheidsdienst aan te scherpen. “Ik kan niet begrijpen dat de veiligheidsdienst en de ambassade niets van de operatie hebben meegekregen. Als blijkt dat de BND het wel wist, moeten we gaan onderzoeken of en wanneer de regering erover is ingelicht,” aldus vicefractievoorzitter van de Grünen, Hans-Christian Ströbele. Ook de FDP roept op tot nader onderzoek.

De situatie in Libië is erg precair. Volgens Amnesty International worden er grootscheeps mensenrechten geschonden. Al vaart Gaddafi de afgelopen jaren een mensenrechtenvriendelijkere koers, Libië heeft nog niet de status van rechtstaat bereikt.

Der Spiegel/ Bild am Sonntag/ Der Tagesspiegel/ HeuteZDF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger