Kleine input grote output
Guano Apes maken een herstart als iO

Achtergrond - 1 april 2008

door Fleur de Weerd

De bandleden in hun voormalige formatie Guano Apes. Afbeelding: blog.doctissimo.fr

Guano Apes, wat letterlijk vertaalbaar is in ‘vleermuizenpoep apen’, werd wereldberoemd met de nummers ‘Open your eyes’, ‘Lords of the boards’ en ‘Big in Japan’. Ze traden meerdere malen op bij Lowlands en Pinkpop. De persoonlijke verhoudingen in de rockgroep bleken echter niet bestand tegen het grote succes. Na ruzie gingen de vier bandleden in 2005 ieder hun eigen weg.

De drummer en de twee gitaristen kwamen er echter snel achter dat zij niet zonder elkaar konden. In 2006 staken zij hun koppen bij elkaar en besloten opnieuw te beginnen, zonder zangeres Sarah Nasic.

In een hoekje van een café zitten vier grote mannen met zwarte sikken, zwarte kleding en donkere blikken. Ondanks hun duistere uiterlijkheden praten de Duitse mannen echter erg spontaan.

Wat is er met de Guano Apes gebeurd?

Drummer Dennis kijkt serieus: “Die bestaan niet meer. Wij drieën zijn van kinds af aan al vrienden. De persoonlijke strijd tussen ons en zangeres Sarah werd steeds groter naarmate we beroemder werden. De band was een commercieel samenwerkingsverband geworden. Door alle zakelijkheid gingen we elkaar uit de weg. Nu Sarah weg is gaat het veel beter. We wisten dat wij drieën altijd samen muziek zouden blijven maken.”

Jullie drieën zijn erg close.

“Wij kennen elkaar al vanaf dat we kinderen waren. Wij tweeën (Stephan en Dennis) hebben gitarist Henning op de basisschool altijd geplaagd omdat hij een jaar lager zat. Maar toen veranderde hij ineens in een boom van een vent. Toen zijn we maar vrienden met hem geworden.”

iO. Afbeelding: festivalterresrouges.lu

Waarom gingen jullie zelf niet zingen?

Stephan lacht: “Laat ik maar eerlijk zijn: dat kunnen we niet. Het klinkt verschrikkelijk.”

Hoe hebben jullie de nieuwe zanger (Charles Simmons) gevonden

Dennis: “Na anderhalf jaar zoeken heb ik hem twee jaar geleden op de Frankfurter Messe gevonden. Ik wist meteen dat hij de man voor ons was. Hoewel ontzettend dronken, was ik zo enthousiast dat ik het de dag erna toch aan de bandleden kon vertellen.”

Is het voor Charles niet lastig om tussen jullie te komen?

“Dat is zeker lastig. Wij zijn net broers. Maar gelukkig is hij erg rustig. Dus de samenwerking loopt soepel.”

Basgitaris Stephan in videoclip Guano Apes-can't stop me. Afbeelding: www.youtube.com Charles is geen ‘normale’ rockzanger. Hij trad eerder op met Shaggy en de Backstreetboys. Past dat wel bij jullie rockband? 
Basgitarist Stephan aait door zijn lange zwarte sik: “Charles maakt nog steeds soul. Het probleem van soul is echter dat je er geen politieke boodschap in kwijt kunt. Dit kan hij nu bij ons. Het was wel wennen. Charles had nog nooit geschreeuwd op het podium.” Dennis: “Naar mijn mening moet muziek grenzeloos zijn. Schlager of hiphop, we staan voor alles open. Die cross-over zorgt voor verrijking van de muziek.”

Jullie heten iO (eye-oh). Wat betekent dat?

Dennis: “Input /output. Wij zijn de kleine input.”

En wat er uitkomt is groot

Hij lacht verlegen: “Precies.”

Waarom zingen jullie niet in het Duits?

“Charles is Amerikaan. Een native speaker Engels was een heel bewuste keuze. Hij woont al vijftien jaar in Duitsland, maar in het Duits te zingen is überhaupt geen optie voor ons. We zijn met Engelstalige muziek opgegroeid.” Stephan knikt: “Ik vind Duits een harde en lelijke taal.”

Over lelijk gesproken. Wiens muziek vinden jullie niet mooi?

Stephan: “Sportfreunde Stiller. Ojee dit gaat ons weer in problemen brengen. Je kunt wel gezellig met ze bier drinken hoor.”

Jullie speelden in maart in Hengelo. Hoe was het?

Dennis: “Dat was super! Nederland heeft ons altijd goed gelegen. Volgens mij was het wederzijds.”

Zanger Charles tijdens een optreden. Afbeelding: www.youtube.com Jullie eerste single heet ‘Rage’. Zijn jullie zo woedend?
“Uhh,” de heren lachen. “Die vraag is eigenlijk een beetje pijnlijk, want Charles schrijft alle teksten.” Stephan: “We worden natuurlijk ouder. Vroeger probeerden we zo apolitiek mogelijk te zijn, dat is nu wel veranderd.”

Op welke manier zijn jullie dan nu politiek?

Dennis: “We keren ons tegen het rechtsradicalisme. Het speelt ook mee dat onze zanger Charles zwart is. We keren ons vooral tegen het rechtsradicalisme en racisme in Amerika.”

Voor diegenen die jullie nooit live hebben gezien: hoe ziet een optreden van jullie eruit?

“Ja zeg, kom gewoon kijken!” Basgitarist Stephan legt uit: “Charles is een superentertainer. Hij is echt tierisch animierend. En beatboxer. We zijn een liveband in hart en nieren. “

Bedankt voor dit interview. Veel succes!

Stephan schrikt op: “Kunnen we dit interview ergens nalezen? Of is het dan in het Nederlands?”Daar weet Dennis wel een oplossing voor: “Dan gooien we het gewoon door de Google-vertaalmachine. Dan kun je lachen”

Fleur de Weerd is redacteur van het Duitslandweb

Aanbevolen door de redactie

Videoclip iO - Rage
Videoclip Guano Apes - Open you eyes
Website iO

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger