Generatieconflict over pensioenverhogingen
Nieuws

Achtergrond - 8 april 2008

(8 april 2008) Duitse gepensioneerden krijgen meer geld. Tegen alle verwachtingen in wil het kabinet het pensioen met 1,1 procent verhogen, een extra kostenpost van 12 miljard euro. De senioren zijn blij, maar in de Bondsdag is sprake van een generatieconflict.

Oude mensen in Berlijn-Wedding. Afbeelding: deErisch. www.flickr.comDe extra toeslag is 0,64 procent meer dan eerder uitgerekend. Het extraatje is tijdelijk en moet in 2012 gecompenseerd worden door werkgevers en werknemers.

Volgens SPD-voorzitter Andrea Nahles hebben de ouderen deze bonus hard nodig. “Ze konden niet profiteren van belastingverlagingen terwijl ze wel last hebben van inflatie. Een verrekening is rechtvaardig,” verdedigt Nahles het plan.

Generatieconflict

In de Bonsdag is over dit thema sprake van een generatieconflict. Walter Hirrlinger, voorzitter van belangenorganisatie voor gepensioneerden VdK maakt zich zorgen: “Een hoop afgevaardigden zijn tegen het plan omdat ze vinden dat de ouderen leven op de kosten van de jongeren.”

De lasten van het Duitse pensioen, het ‘Vertrag der Generationen’, worden in sterke mate gedragen door de jongere generatie. 78 procent van de gelden wordt door de staat betaald, in Nederlands is dit slechts 48 procent. Er staat voor de jongeren dus heel wat op het spel.

Jongeren zijn de dupe

“Het is een cadeau voor de gepensioneerde kiezers”, aldus Johannes Vogel, voorzitter van de FDP-jongeren. Volgens hen maakt de Bondsregering een grote fout “omdat er voorbij gegaan wordt aan een jarenlang moeizaam onderhandelde formule.”

In 2003 is door de toenmalige rood-groene regering besloten dat pensioenverhogingen niet meer gelijk opgaan met loonsverhogingen. De zogenaamde 'Riester-Faktor’ (genoemd naar de toenmalige minister Walter Riester) vermindert de pensioensverhoging met 0,6 procent. Deze ‘Riester-Faktor’ wordt nu twee jaar opgeschort.

Volgens het Bundesverband Junge Unternemer (BJU) zijn er bij de pensioenverhoging enkel verliezers. “De jongeren zijn de dupe omdat de premies niet snel genoeg dalen, en dat de ouderen profiteren is schijn. Na de verkiezingen van 2009 wordt deze pensioenontwikkeling weer afgelast,” aldus de woordvoeder.

Der Tagesspiegel/ ZDFheute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger