CDU furieus over SPD-nominatie Schwan
Nieuws

Achtergrond - 26 mei 2008

(26 mei 2008) De CDU is furieus op de SPD, omdat de coalitiepartner Gesine Schwan kandidaat stelt voor het Bondspresidentschap. "De nominatie is een signaal waarmee de coalitie niet kan leven".

Gesine Schwan op 'haar'universiteit in Frankfurt(Oder). Afbeelding: europauni.www.flickr.comDe SPD maakte vandaag definitief bekend Gesine Schwan te nomineren voor het Bondspresidentschap. De universiteitspresidente verloor vier jaar geleden nipt van de huidige Bondspresident Horst Köhler (CDU), die vorige week bekendmaakte een tweede ambtsperiode na te streven.

De kandidaatstelling van Schwan levert de SPD veel kritiek op. De CDU verwijt de sociaaldemocraten zich te veel te richten op de linkse partijen en daarmee de grote coalitie in gevaar te brengen.

De CSU noemde de kandidaatstelling in de Passauer Neue Presse “een frontale aanval. De nominatie van Schwan is een signaal waarmee de coalitie niet kan leven.” CDU-afgevaardigden maken zich eveneens zorgen: “Als de SPD een tegenkandidaat nomineert, zal de coalitie niet tot de herfst van 2009 standhouden,” waarschuwen zij.

Linkse steun onzeker

Of de SPD met Schwan op de steun van de linkse partijen kan rekenen, is allerminst zeker. De Grünen kondigden vorige week al aan dat hun steun niet onvoorwaardelijk is en Die Linke denkt na over een eigen kandidaat, besloot ze gisteren op het partijcongres in Cottbus. Partijvoorzitter Oskar Lafontaine laat dat afhangen van de Beierse deelstaatverkiezingen in de herfst. Omdat die verkiezingen invloed hebben op de verhouding in de kiescommissie voor de Bondspresident, wordt dan duidelijk of Köhler een meerderheid haalt met de FDP, CDU en CSU- en dus ook of Gesine Schwan een kans maakt.

SPD-voorzitter Kurt Beck zei gisteren dat zijn partij zelf wil beslissen wie ze nomineert voor het presidentschap. Hij reageerde daarmee op verwijten van Ronald Pofalla, secretaris-generaal van de CDU, die de SPD had gewaarschuwd niet een “marionet van extreme partijen” te worden. Beck ging in het offensief: “We laten ons niet door rechts vertellen wat te doen.”

SPD perikelen

Maar ook binnen de SPD rommelt het. Vice-bondskanselier Frank-Walter Steinmeier, minister van Financiën, Peer Steinbrück en Beck zelf hadden eerder aangegeven een tweede ambtstermijn van de populaire Köhler te ondersteunen.

Het besluit Schwan toch te nomineren wordt in de Duitse pers bestempeld als een verwoede poging van Beck zijn partij – evenals zijn leiderschap – te positioneren.

Der Spiegel/ Heute ZDF/ Der Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger